maanantaina, huhtikuuta 11, 2011

Kenen etu?

Mikkelin jäähalli on kaivannut korjausta jo vuosia. Asiaa on valmisteltu muutamalla valtuustokaudella sekä teknisessä lautakunnassa että kulttuuri-, nuoriso-, ja liikuntalautakunnassa. Nyt halli on siinä kunnossa, että sen käyttämisessä on terveysuhkia ja terveysviranomaisten mukaan sitä uhkaa pian käyttökielto.

Kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle noin kuukausi sitten, että halli korjattaisiin pikaisesti. Kaupunginhallituksessa asiasta äänestettiin ja ehdotus siitä, että asia käsiteltäisiin vasta syksyllä talousarviokäsittelyn yhteydessä, voitti. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että korjaushanke käsiteltäisiin vielä kerran molemmissa lautakunnissa. Näin tehtiin ja viikkoja kului.

Mittavaan investointiin oli mahdollisuus saada valtion rahaa 650 000 euroa. Rahan saamisen edellytyksenä oli tietenkin voimassa oleva valtuustotason päätös. Valtion liikuntaneuvosto piti kokoustaan 6.4. eikä Mikkelin kaupunginvaltuusto ollut asiaa sitä ennen edellä mainittujen vetkuttelujen vuoksi käsitellyt. Rahat menivät nyt meidän osalta sivu suun.

Halli on kuitenkin saatava ajantasaiseen kuntoon. Tuhannet mikkeliläiset lapset ja nuoret käyttävät hallia viikoittaiseen erilaiseen liikkumiseen eikä todellakaan ole heidän edun mukaista, että terveydelle haitallinen rakennus saa odottaa korjaamistaan vielä vuosia.

Harmillista tässä on se, että puolet Mikkelin kaupunginhallituksen jäsenistä on ehdolla eduskuntavaaleissa ja se selkeästi estää kuntalaisten kannalta järkevien päätösten tekemisen. Tätä jäähallin remonttia kun on säälittävästi yritetty asettaa vastakkain vanhustenhuollon kanssa ja sillä keinoin yritetty saada tehtyä eduskuntavaalityötä.

Kaikki järkevät ihmiset tietenkin tietävät, että yhtään vanhusta ei hoideta sen paremmin tai huonommin, riippumatta siitä korjataanko jäähallia vai ei. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista kyllä lässytetään juhlapuheissa ja vaalimainoksissa, mutta sitten kun on konkreettisten tekojen aika, ääni kellossa onkin toinen.

Onko vastuullista päätöksentekoa se, että mittava valtion tuki hukattiin omalla toiminnalla? Onko lasten ja nuorten edun mukaista se, että hallin korjaaminen viivästyy parilla vuodella? Onko mikkeliläisten veronmaksajien etu se, että tuo 650 000 euroa täytyy kaivaa kaupungin omasta budjetista? Onko kyseessä kaiken aikaa ollutkin joidenkin kansanedustajaehdokkaiden oma populistinen etu?

Ei kommentteja: