sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

PIGS-maat

Portugali, Irlanti, Kreikka ja Espanja muodostavat englanninkielisen lyhenteen PIGS. Siihen voisi hyvin lisätä vielä yhden iin, sillä Italiankin arvellaan kuuluvan tähän porukkaan.

Kyse on siis niistä maista, joita muut Euroopan maat joutuvat taloudellisesti tukemaan heidän oman huonon taloudenpitonsa seurauksena. Tuesta päättää jokainen EU:n jäsenvaltio ihan itse ja siksi Suomikin voi aivan vaapasti päättää, minkälaiseen rahoituspakettiin lähtee mukaan.

Vuosi sitten aloitettiin Kreikalla ja silloin meille suomalaisille vakuutettiin, että nyt on syytä pelastaa Kreikka ettei tämä metsäpalo leviä muualle Eurooppaan. Silloin meidän eduskuntaryhmä linjasi kantamme, että emme lähde lainoittamaan Kreikkaa eli pelastamaan keskieurooppalaisia pankkeja, mikäli pankkien ja muiden holtittomien sijoittajien vastuusta ei ole tietoakaan. Eikä ollut eikä siis lähdetty. Nyt Kreikka on joutumassa velkasaneeraukseen eikä kellään tunnu olevan tietoa siitä, kuinka sille käy.

Tulipalo kuitenkin Suomen porvarihallituksesta huolimatta levisi ja nyt olemme kirjainyhdistelmän kolmannessa vaiheessa, kun Portugali on hakenut EU:lta taloudellista apua. Neljättä ja viidettä eli Espanjaa ja Italiaa saamme siis vielä hetken odotella.

Suomen sosialidemokraattisen puolueen linja on aivan oikea ja vastuullinen. Emme halua olla mukana sellaisissa päätöksissä, joissa ei edelleenkään olla valmiita taistelemaan sen puolesta, että varsinaiset "syylliset" eli pankit ja sijoittajat saataisiin vastuuseen ja kantamaan riskien realisoituminen.

Kiviniemi ja Katainen ovat toista mieltä, heille riittää näemmä se, että saavat olla muiden eurooppalaisten puoluejohtajien vietävinä eivätkä näe vauhtisokeudessaan palavaa metsää puilta.

Meidän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma moitti eilen aivan oikeutetusti komissaari Olli Rehniä sisäpolitiikkaamme ja vaaleihimme sekaantumisesta. Kovin suuri neropatti ei tarvitse olla ymmärtääkseen kytköksen pääministeri Kiviniemen (kesk) ja tulevan presidenttiehdokkaan Rehnin (kesk) välillä. Suomalaisiakin voisi joku kepulainen välillä ajatella.

Ei kommentteja: