Torstaina Mikkelin yliopistokeskuksen auditorio oli niin täynnä väkeä, että kaikille ei riittänyt edes istumapaikkoja. Järjestin kiusaamista käsittelevän keskustelutilaisuuden, johon sain alustajaksi lääketieteen lisensiaatti, maalaislääkäri Tapani Kiminkisen.
Hänen alustuksensa oli taattua tavaraa ja yleisö piti kuulemastaan. Keskustelua virisi runsaasti ja jokainen saattoi havaita, että suomalaiset todellakin on kiusaajakansaa sillä useammalla oli omakohtaisia kokemuksia aiheesta.
Puhuimme niin koulukiusaamisesta kuin työpaikkakiusaamisestakin, jotka ovat muodoltaan usein erilaisia, mutta myös samojen tekijöiden harrastamia. Jos on lapsena oppinut kiusaamaan toisia, jatkaa sitä helposti aikuisena muissa yhteisöissä. Kiminkisen lohduton viesti narsistisista persoonallisuushäiriöistä kärsivien ihmisten lähipiirille oli selvä; pakene paikalta.
Muita kiusaajatyyppejä voidaan "parantaa" ja yhteisöjä tehdä terveemmiksi. Suomalaisissa kouluissa on hyvällä menestyksellä toteutettu jo vuosia ns. KiVa -koulu menetelmää. Sen ideana on kitkeä koulukiusaaminen heti ekaluokasta lähtien ja siten, että ohjelmaa toteutetaan eri tavalla lasten kasvaessa. Kohta meillä on tutkittavana ensimmäinen sukupolvi, joka on käynyt ohjelman läpi alusta alkaen ja tuloksia odotetaan mielenkiinnolla.
Kiusaamisillan parasta antia poliitikolle oli yleisöstä tullut ehdotus, että samankaltaista toimenpideohjelmaa tulisi pystyä kehittelemään työpaikoillekin. Sovimmekin yhdessä, että tätä tullaan Mikkelin kaupungissa työstämään ja laajentamaan koko kaupunkia koskevaksi.
Tällä hetkellä meillä on noin 3000 työntekijää, joten mikäli tästä porukasta saisi kiusaamisvapaan, parantaisi se paitsi työviihtyvyyttä niin myös perheiden tilanteita. Paha olo työpaikalla kun heijastuu kotielämäänkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti