sunnuntaina, helmikuuta 24, 2008

Pakkohoitoon!

Viime työviikko päättyi vähän murheellisiin fiiliksiin. Istunnon jälkeen perjantaina olimme kutsuttuina Ensi- ja turvakotien liiton vieraiksi. Paikalla oli hyvä edustus kansanedustajia ja saimme kuulla siitä tilanteesta, missä Suomessa päihdepolitiikassa eletään. Ensi- ja turvakotien asiakkaista nimittäin suurin osa on joko itse päihteiden väärinkäyttäjiä tai puolisonsa päihteidenkäytön uhreja.

Paikalla oli ministeri Risikko, joka kertoi vakuuttavasti niistä toimista, joita sosiaali- ja terveysministeriössä on tekeillä nimenomaan päihdeäitien auttamiseksi. Puhe tahdonvastaisesta hoidosta eli ns. pakkohoidosta tullee nousemaan tämänkin kevään keskusteluihin. Harmi vaan, että myös tässä asiassa nykyisen hallituksen toimet ovat ristiriitaisia. Tiedetäänhän, että tiukat taloudelliset olosuhteet ovat alkoholinkäyttöä lisäävä asia ja hallituksen toimet monella eri tavalla ovat lisäämässä ihmisten taloudellista eriarvoistumista.

Alkoholinkäyttö on lisääntynyt. Edellinen hallitus murheekseni teki lyhytkantoisen päätöksen alkoholiveron alentamisesta. Vaikutukset olivat kaikkien tiedossa ja nyt ne ovat myös tilastonikkareiden ilona. Meidän ryhmällä oli valmiutta viime joulukuussa nostaa alkoholiveroa reilusti, mutta jäimme vähemmistöön. Pieni korotus on kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Alkoholin kulutusta ei voida hillitä millään muulla kuin hintapolitiikalla ja sillä, että saatavuutta rajoitettaisiin. Ei voi olla kenenkään etu, että aamuvarhaisesta iltamyöhään viikon jokaisena päivänä on mahdollisuus turruttaa itsensä mm. keskioluella, jota nykyisin myydään joka ikisessä paikassa. Entisen perjantaipullon lisäksi ihmiset saavat hankkia lisälastin vaikka sunnuntaipäivänä jos siltä tuntuu. Ei ihme, että kulutus lisääntyy.

Päihteiden liikakäytön uhreina ovat lapset. Liian moni lapsi joutuu elämään vanhempiensa alkoholin väärinkäytön varjossa. Itselleni järkyttävintä on se, kuinka monen lapsen elämä on saatu pilattua jo ennen syntymää. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tämän yhteiskunnan luusereiden sarjaan ennen ensimmäistäkään parkaisua, sinne pääsee jokainen oman elämänsä varrella ihan omatoimisestikin, ainakin piipahtamaan. Kannatan päihdeäitien hoitoonohjaamista vaikka väkisin!

Ei kommentteja: