torstaina, tammikuuta 22, 2009

Obama ja Brax

Amerikan uusi presidentti Obama aloitti työnsä. Varmuuden vuoksi hän vannoi virkavalansa kahteen kertaan. Toimen vastuullisuuden vuoksi se olikin varmasti viisasta:)

Jo ensimmäisen työpäivän aikana tehdyt avaukset ovat myönteisempiä ja järkevämpiä, kuin edeltäjänsä aikaansaannokset koko kaudella. Pieleen ei siis voi enää mennä. Heti alkajaisikseen presidentti antoi määräyksen sulkea ihmisoikeuksia polkeva Quantanamon vankila.

Suomessa ollaan samoilla linjoilla; vankiloita suljetaan vaikkakaan ei samoista ylevistä syistä. Päätökset Konnunsuon vankilan sulkemisesta ja Pelson vankilan pienentämisestä tulivat eilen. Valtion tuottavuusohjelma on näidenkin päätösten takana. Vankeinhoitoa tullaan jatkossa siirtämään enemmän avovankiloihin, mikä on tietenkin Etelä-Savon maakunnan (Sulkavan avovankilan) kannalta hyvä asia.

Vankien, kuntien ja kansalaisten kannalta suuntaus voi olla kielteinen. Ilman mittavia avohuollon tukipalveluita ei yksikään vanki tule selviytymään ja nämä palvelut tulevat kaatumaan kuntien niskoille. Vankilat ovat olleet paikkakuntien hyviä työllistäjiä, niin suorien työpaikkojen kuin välillistenkin työpaikkojen muodossa. Yhdessä talouden taantuman kanssa nämä menetykset itäisille osille Suomea eivät ole hyvä asia.

Konnunsuon vankilarakennus kannattaa kuitenkin pitää pystyssä, presidentti Obama tullee pian kääntymään ministeri Braxin (vihr.) puoleen ja tarjoaa terroristiepäilyksistä vangittuja Quantanamon tutkintavankeja itäisen Suomen iloksi.

Ei kommentteja: