torstaina, tammikuuta 22, 2009

Tehosekoitin

Muutamana viime päivänä on toinen iltapäivälehdistämme revitellyt tehosekoitin Kimmo Sasin (kok.) ajatuksella siitä, että kansanedustajien määrää tulisi tehokkuuden ja kustannussäästöjen nimissä vähentää. "Voi tätä populismin määrää!" huutaisi Paavo Lipponen.

Pitkä istuntotauko on tehnyt sen, että edustajat alkavat kömpiä esiin piiloistaan ja laskeutua oman maan kamaralle kaukomatkoiltaan, ja nyt on sitten tarvetta tehdä kaikenlaisia uutiskynnyksen ylittäviä avauksia.

Sasin ehdotukseen ovat lehdet tietenkin hanakasti tarttuneet. Gallup-kysymyksenä esitettiin: Tulisiko kansanedustajien määrää vähentää? Vastaus on aivan yhtä selvä kuin jos kysyttäisiin: Kumpi on parempi, sateinen vai aurinkoinen kesä?

Asiallisesti ottaen, kysymys edustajien määrästä on aina silloin tällöin aiheellinen. Määrä on kuitenkin aina toistaiseksi todettu sopivaksi tähän maahan. Olemme maantieteellisesti laaja ja poliittinen järjestelmämme perustuu monipuoluejärjestelmään. Kansaa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, jonka tulee olla tasapuolinen leikkaus kansalaisista.

Mikäli kansanedustajien määrää vähennettäisiin, vähenemää tuskin tehtäisiin Helsingistä (21), Uudeltamaalta (34), Varsinais-Suomesta (17), Pirkanmaalta (18) tai Hämeestä (14). Sen sijaan uhattuina olisivat muutenkin vähäväkiset alueet, kuten Pohjois-Karjala, Lappi tai Etelä-Savo.

Ymmärrän kyllä tamperelaisen Sasin näkökulman siinä mielessä, että edustajan kannalta varsin kompakti vaalipiiri Pirkanmaa voi tuntua ahtaalta ja päät kolkkaavat yhteen tupailtoja kiertäessä, mutta siitä ei ole ainakaan meillä pelkoa.

Laaja ja harvaan asuttu maakunta pitää näet huolen siitä, että meillä jokaisella kuudella edustajalla riittää töitä. Puolueen ainoana edustajana maakunta todellakin on omilla harteillani, enkä Sasin ehdotusta siinäkään mielessä kovin vakavasti voi ottaa.

Istuntotauon ja julkisuuden nimissä tehtyjä ehdotuksia ei varmastikaan muutkaan korkealle noteeraa, mutta silloin, kun esityksen tekee perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, on asialle annettava enemmän merkitystä. Valiokunta koolle äkkiä ja Sasille muuta miettimistä!

Ei kommentteja: