sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Tryffelijahdissa

Viime viikolla sain ilokseni vierailla eteläsavolaissa Juvan tryffelikeskuksessa. Keskus on perustettu kaksi vuotta sitten yhteisenä hankkeena Teknillisen korkeakoulun ja Juvan kunnan kanssa. Ideana on siis tutkia ja kehittää tryffelisienten viljelymahdollisuuksia Suomessa.

Tryffelit ovat arvokkaita sieniä, joita luonnonvaraisena on totuttu näkemään lähinnä Etelä-Euroopassa. Viljely on varsin uusi innovaatio ja sitä on menestyksellä kokeiltu myös Tanskassa ja Ruotsissa. Etelä-Savossa on tällä hetkellä toistakymmentä tilaa, jotka ovat innostuneet kokeilemaan myös tryffelin viljelyä.

Juvan kunnalle ja koko Etelä-Savolle tryffelikeskuksella voi olla suurempi merkitys kuin vielä arvataankaan. Jo nyt keskus on saanut aikaiseksi hyviä tuloksia ja kansainvälistä mainetta. Juvalla pidetty konferenssi heitti piskuisen kunnan kerralla maailmankartalle ja nimenomaan hyvässä ja herkullisessa mielessä.

Itse en ole vielä koskaan tätä herrojen herkkua päässyt maistamaan, mutta uskon että onnistuneiden viljelyksien ansiosta tryffelit vielä tulevat yleistymään savolaistenkin ravintoloiden menuissa. Kuulemma Tertin kartanossa niitä voi jo nyt maistella. Visiitti Juvan tryffelikeskuksessa oli mielenkiintoinen ja uusi kokemus!

Ei kommentteja: