tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Palvelusetelisoppa

Tänään on eduskunnassa hämmennetty uutta soppaa. Hallituksen linja näkyy jatkuvan; köyhät kyykkyyn ja keinoja kaihtamatta. Nyt on lanseerattu uusi palvelusetelijärjestelmä.

Hallituksen soturit kehuvat sitä, kuinka nyt kansalaiset voivat käyttää valinnanvapauttaan siinä, mistä hankkivat terveydenhuollon palvelunsa. Käytäntö on vaan se, että useilla paikkakunnilla on jo nyt hankaluutena päästä minnekkään hoitoon, setelistä tai valinnasta riippumatta.

Tulevaisuudessa tämä palveluseteli antaa mahdollisuuden niille ihmisille, joilla siihen on varaa, valita kunnan tukemana haluamansa palvelutapa ja haluamansa palvelun tuottaja. Vähävaraiset kuntalaiset jäävät edelleenkin jonottamaan julkisen terveydenhuollon vastaanotoille, mikä tullee olemaan entistä enemmän tukossa, kun lääkäreiden joukkopako yksityiselle puolelle kiihtyy.

Tämä keskustelu on vasta nyt alussa. Toivoa sopii, että kansalaiset heräävät tähänkin asiaan ja saamme yhdessä vaikutettua hallituksen esitykseen siten, että ihmisten eriarvoistaminen ei jatkuisi.

Ei kommentteja: