sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2009

Vaarallinen vapaa-ajan ajattelija

Vapaa-ajan vietto ei sovi pääministeri Vanhaselle (kesk.). Viime viikolla hän täräytti esille idean, jonka oli saanut omien puheidensa mukaan Rukan hangilla. Olen varma, että keväisellä hiihtoretkellä on moni muukin asia ollut mielessä, mutta tämä kyseinen olisi saanut jäädä Kuusamoon.

Vanhanen kumppaneineen on nyt pitkin viikkoa esitellyt ylpeänä ajatusta siitä, että suomalaisten työuria tullaan pidentämään eläkeikää nostamalla. Työuran piteneminen on varmasti paikallaan, mutta pidennys tulisi kyllä tehdä sieltä alkupäästä.

Jo nyt meillä on ongelmana se, että ihmiset eivät jaksa (eivätkä pysty) olla töissä varsinaiseen eläkeikään asti. Syitä tähän on monia ja niihin syihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Toinen ongelma on se, että suomalaiset nuoret aikuiset eivät pääse töihin kiinni tarpeeksi nopeasti. Ns. vakituisista työpaikoista ei ole vastavalmistuneiden tarvinnut haaveilla enää vuosikausiin.

Toisaalta tulee käymään niin, että olipa eläkeikä mikä tahansa, meidän pätkätyöläisten sukupolvi joutuu sinnittelemään töissä pitkälle yli kuudenkymmenen. Eläkekertymämme on näet jäämässä niin pieneksi, että töitä on paiskottava hamaan hautaan asti, jos meinaamme selvitä huikeista opinto- ja asuntolainoistamme. Siinä mielessä joustavuus eläkkeellejäämisessä on taattua.

Suosittelen pääministeri Vanhaselle seuraavan vapaahetken koittaessa työharjoittelujaksoa esimerkiksi vanhainkotiin, terveyskeskuksen vuodeosastolle, peruskouluun tai rakennustyömaalle. Vieraantuminen todellisesta työelämästä näkyy pääministerin puheissa, sillä kukaan em. työpaikoissa työskentelevistä ei voi ymmärtää sitä, että näissä raskaissa töissä voisi säännönmukaisesti täydellä teholla työskennellä aina vaan iäkkäämpänä.

Ei kommentteja: