keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2009

Tylyä touhua

Aamulla uutisissa kuulimme ministeri Kiviniemen (kesk.) kannanottoja edustaja Rajamäen (sd.) tekemään kirjalliseen kysymykseen palomiesten eläkeiästä. Ministeri on lehtien mukaan todennut, että eläkeikää ei tulla laskemaan ja, että palomiehet voivat siirtyä kunnassa muihin tehtäviin, mikäli palomiehen tehtävät eivät enää suju.

Erikoinen ja vaarallinen ajattelutapa. Palomiesten eläkeikä on ollut eduskunnassakin puheena jo vuosia. Jokainen asiaan vähänkin perehtynyt ymmärtää, että palomiehen toimenkuvaan kuuluvaa raskasta pelastustyötä ei pysty tekemään, mikäli oma fysiikka antaa siihen rajoituksia. Tilastot palomiesten liian aikaisesta eläköitymisestä tukevat tätä seikkaa.

Kunnan sisälllä työtehtävistä toiseen siirtyminen on kannatettavaa. Tällaista kiertoa tehdäänkin, mutta se ei voi olla ratkaisu ikääntyvien ammattimiesten viimeisiksi vuosiksi. Kuntaministerinkin tulisi muistaa, että kunnan työntekijöillä on lähes poikkeuksetta koulutus johonkin tiettyyn alaan ja että kaikkia tehtäviä ei voi kuka tahansa (palomieskään) tehdä.

Helsinkiläinen kuntaministeri ei nyt näe metsää puilta. Maamme eri osissa eletään eri tavalla ja se, mikä voi onnistua metropolialueella (esim palomiesten siirtäminen toisiin tehtäviin laitoksen sisällä), ei onnistu pienissä pelastuslaitoksissa harvaanasutuilla seuduilla. Keskustalainen helsinkiläinen ei näemmä ole hyvä yhdistelmä.

Ei kommentteja: