perjantaina, lokakuuta 23, 2009

Auki ja kiinni

Kauppojen aukioloaikasekoilu alkaa olla historiaa. Eri valiokunnissa on tänä syksynä saatu käsitellä ns. liikeaikalakia ja salikäsittelyyn se on tulossa heti ensi viikon jälkeen. Pitkään talossa olleet edustajat repivät hiuksiaan asian johdosta. Maailma on muuttunut edellisen käsittelyn jälkeen, mutta omaa kantaa on ymmärrettävästi vaikea olla muuttamassa.

Peruskuvio uudistuksessa on siis se, että nyt saadaan yhdenmukaistettua kauppojen aukioloajat sellaisiksi, että kuluttajat tietävät, milloin ne on auki ja milloin kiinni. Uudistuksen vastustajat vetoavat pyhäpäivien rauhoittamiseen, työntekijöiden oikeuteen pitää vapaata ja yhteiskunnan muuttumiseen 24/7 malliseksi.

Itse olen päätynyt kannattamaan hallituksen esitystä, kuten tekee myös Palvelualojen ammattiliitto. Meillä ensimmäisen kauden kansanedustajilla ei ole menneisyyden painolastia tämänkään asian suhteen, joten kannanotto voi olla kummin vaan. Oma ymmärrykseni puolustaa työntekijöiden entistä parempia mahdollisuuksia sunnuntailisiin ja toisaalta arkivapaisiin. PAM on saanut neuvoteltua hyvän paketin, jota voi nyt siis olla tukemassa. On myös hyvä, että laki saadaan voimaan jo ennen joulumyyntiä.

Se aika, jolloin Suomi eli kuusipäiväistä viikkoa on kaukana takana. Vastustamalla tätä lakia, ei saada kelloja kääntymään takaisinpäin. Jo nyt on tietyillä liikkeillä ollut mahdollista pitää ovia auki myös sunnuntaisin ja yksintyöskentelyn vaarat ovat olleet olemassa näissäkin pikkuliikkeissä. Tällä uudistuksella ei myöskään ketään pakoteta ostoksille sunnuntaisin, vaan perheen yhteisen ajan voi ihan vapaasti käyttää muuhun, niinkuin tähänkin asti.

Ei kommentteja: