tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Kuntaa ja koulutusta

Eilen illalla piipahdin Savonlinnassa. Siellä paikallinen opettajien ammattijärjestö piti syyskokoustaan. Olin kutsuttuna kertomassa ajankohtaisia kuulumisia sivistysvaliokunnan näkökulmasta.

Kiireisestä aikataulustani huolimatta, saimme aikaan napakkaa keskustelua. Kerroin muutamasta hallituksen esityksestä, jotka kuntien opetuspuolen budjeteissa tulisi ymmärtää ottaa huomioon. Kuntataloudesta puhuessamme, emme voineet välttyä puhumasta lomautuksista.

Savonlinnassa on ilmeisen hyvä tilanne (Savonrannasta johtuen), sillä lomautuksiin ei ilmeisesti olla menossa, vaikka taloustilanne kaupungissa onkin huono. Mikkelin ja muiden kuntien jo tekemät lomautukset saivat yleisöltä kritiikkiä ja tietenkin ihan aiheesta.

Kysyin porukoilta perusteluja sille ehdotukselle, että lailla kiellettäisiin opettajien lomautus. Asia on nimittäin koko muun kunnan henkilöstön kannalta epäreilu, jos yksi ammattiryhmä jätetään lomautusten ulkopuolelle. Järkevä kuulemani perustelu oli se, että ne kunnan työntekijät, jotka työskentelevät suoraan ihmisten (lapset,vanhukset, sairaat) parissa, välttyisivät lomautukselta. Toisaalta, jäljelle jäävä joukko on kovin pieni, eikä tavoiteltu taloudellinen hyöty tule näin ollen suureksi.

Lomautukset kaikkinensa on siis huono keino talouden oikaisemiseksi. Yhtenä äärimmäisenä keinona muiden keinojen kanssa me Mikkelissä teimme sen viime vuonna ja nyt näyttää siltä, että se oli kaiken tuskan väärtti. Olemme saaneet taloutemme suunnan muuttumaan, mutta se vaatii edelleen uusia toimia. Lomautuskikka on meidän osalta vaan nyt loppuunkäytetty.

Rakenteiden uudistaminen on käynnissä ja yhteistyötä yli kuntarajojen on pyrittävä lisäämään joka sektorilla. Samat lääkkeet tulisi ottaa käyttöön muissakin kunnissa, uskoakseni myös Savonlinnassa. Pelkällä veroprosentin nostolla emme tule pärjäämään, veronmaksukykyiset ovat Etelä-Savossa harveneva luonnonvara ja mikäli emme saa uusia, ei meitä pelasta edes 50 %:n verot. Kaikkinensa veropolitiikka tulee miettiä uusiksi siten, että saisimme paremmin ohjattua kunnille sellaisia rahavirtoja, jotka nyt kunnantalon kiertävät kaukaa. Näitä ovat esim. pääomaverotulot.

Ei kommentteja: