keskiviikkona, lokakuuta 14, 2009

Kampanjakatto

Joidenkin tahojen jo pitkään odottama Tarastin työryhmän esitys hallitukselle vaalirahoituslain uudistamiseksi tuli ulos eilen. Ymmärtääkseni aivan yksimielisiä työryhmän jäsenet eivät olleet. Pikaisesti lueskelin eilen esityksen pääkohdat läpi ja ainakin näin ollen, siihen voi olla tyytyväinen.

Yhdeksi eripuran aiheeksi on noussut kampanjakaton asettaminen. Yksittäisen ehdokkaan kohdalla enimmäismäärät ovat eduskuntavaaleissa 50 000 ja kunnallisvaaleissa 10 000. Närää on herättänyt se, että summat ovat samat riippumatta vaalialueesta. Tässä olisikin pienen kritiikin paikka, elleivät nämä rajat olisi niin korkeat.

On aivan eri asia käydä vaalikampanjaa pitkien etäisyyksien maakunnissa, kuten Etelä-Savo tai Lappi, kuin Uudellamaalla ja Helsingissä. Näissä jälkimmäisissä pääsee liikkumaan julkisilla kulkuneuvoilla koko kampanjan ajan ja lisäksi kansanedustajat voivat käyttää heille/meille maksutonta HKL:n korttia. Meillä ns. maalaisilla vaalikiertueet on käytävä omilla autoilla ja omilla kustannuksilla.

Nähtäväksi jää, tulevatko lehtitalot nostamaan vaalimainoshintojaan, sillä jos jossain Pohjanmaalla viime vaaleissa suurimmat kampanjat käytiin 100 000 euron summilla, niin lehdille jäävä kate tulee tulevaisuudessa olemaan pienempi elleivät hinnat vastaavasti nouse. Villi veikkaukseni on, että ainakaan lehdet eivät tule tästä uudistuksesta kärsimään.

Ei kommentteja: