tiistaina, marraskuuta 02, 2010

Kansainvälistä

Eilen sain olla mukana Mikkelin Wanhojen Tovereitten lounas-ja keskustelutilaisuudessa Mikkelin Mäntyniemessä. Alustajana oli Suomen ATTACin puheenjohtaja Mikko Sauli ja aiheena kansainvälinen rahaliikenne.

Alustuksen jälkeen keskustelu kävi vilkkaana ja itsekin kuuntelin Saulin näkemyksiä todella suurella mielenkiinnolla. Kansainvälinen rahoitusliikenne on aidosti meidän jokaisen asia, vaikka sitä ei omakohtaisesti tarvitsisikaan seurata.

Rahat ja pääomat liikkuvat maailmalla sellaista vauhtia, että sitä on hitaampien vaikeampi edes käsittää. Suurimpana ongelmana on tietenkin se, että näiden liikkeistä ei jokaiselle maalle ole tulossa verotuloja. Erilaisia järjestelmiä on kehitetty, mutta niiden saaminen käytäntöön EU:nkaan tasolla on kovin vaivalloista. Pääomien liikkeistä tulisi voida saada verohyöty myös kansallisvaltioille.

Mikko Sauli kertoi myös mielenkiintoisia asioita Etelä-Amerikasta ja siitä, kuinka sosialidemokratia siellä on kehittymässä ja kuinka erilaisten asioiden kanssa näissä valtioissa vielä askarrellaankin. Työväenliikkeellä on paikkansa myös eteläisellä pallonpuoliskolla.

Ei kommentteja: