lauantaina, marraskuuta 27, 2010

Tervetuloa?

Viime sunnuntaina sain olla mukana Hirvensalmen työväenyhdistyksen syyskokouksessa. Pienellä, mutta virkeällä porukalla laitoimme asioita järjestykseen oikein urakalla. Erityisen tyytyväinen olin kuullessani siitä, kuinka tehokkaasti kunta on aloittanut ensi vuonna saapuvien 25 burmalaisen pakolaisen kotouttamisvalmistelut.

Kunnassa on perustettu ryhmiä valmistelemaan eri osa-alueiden kattavia täsmällisiä kotoutustoimenpiteitä koskien eskim. koulujen roolia, kouluterveydenhuollon mahdollisuuksia, perheen äitien ja mikä parasta; paikkakuntalaisten kotouttamisvalmennusta ei ole unohdettu.

Pienellä paikkakunnalla pakolaisten vastaanottaminen on helpompaa kuin suurissa kaupungeissa. Hyviä esimerkkejä on meilläkin 1990-luvun alkupuolelta Haukivuoren kunnasta, jossa silloin sinne muuttaneet pakolaiset pitävät tänäkin päivänä suosittua lounasravintolaa eli kotoutuminen on onnistunut.

Mikkelin naapurikunnista ovat nyt Hirvensalmi ja Mäntyharju tehneet päätöksensä ottaa n 20-30 henkeä käsittävän pakolaisryhmän omaan kuntaansa. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä kotouttamislakimuutos, jolla kuntia ohjeistetaan entistä parempaan toimintaan tulokkaiden kanssa. Harmi kyllä, rahaa tähän ei ole haluttu antaa samassa suhteessa. Mielenkiinnolla seuraan, kuinka nämä omat suosikkikuntani tulevat asiassa etenemään, lähtötilanne kun niissä on vähän erilainen.

Ei kommentteja: