perjantaina, marraskuuta 26, 2010

Keskeneräisiä esityksiä

Perustuslakivaliokunta on vihdoin tänään saanut ulos lausuntonsa haja-asutusalueen jätevesiasetuksesta. Lausunto tulee meille ympäristövaliokuntaan, jossa sitä sitten tutkaillaan, kun teemme mietintöä asiasta.

Ministeri Lehtomäki tuntui toppuuttelevan tämän päivän lehdessä sitä, että nyt on hanki maassa ja asia olisi syytä vaimentaa sen alle. Olen eri mieltä. Asia täytyy nyt peuhata niin pohjamutia myöten kuin vaan on mahdollista. Kyselytunnilla Lehtomäki vastasi kysymykseeni jotenkin siten, että hänellä on valmiuksia sitten noudattaa valiokunnan tahtoa tässä asiassa, jahka valiokunta sellaisen ilmoittaa.

Sinänsähän se olisi ihan hyvä, että valiokunnat saisivat omalle työlleen vahvistusta ministeriltä, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Ministeriöissä valmistellaan lakiesitykset ja niissä on olemassa omat koneistonsa esitysten laadun takaamiseksi. Tällä kaudella on kuitenkin talossa ollut lukuisa joukko sellaisia lakiesityksiä, jotka ovat eduskuntaan tullessaan keskeneräisiä ja sekavia, eikä ole tarkoituksenmukaista, että valiokunnat tekevät niistä kokonaan uusia. Toisaalta, valiokuntien kokoonpanot eivät myöskään riitä hallituksen esityksiä vastustamaan.

Ennustajaeukon vaistoni sanoo, että uuden jätevesi-casen saamme seuraavaksi sivistysvaliokunnalle kuuluvasta nettipiratismin torjuntaan tähtäävästä laista HE/235. Jo nyt tuntuu siltä, että asia pitäisi valmistella ihan alusta lähtien uudelleen, mikäli tavoitteeseen halutaan päästä.

Ei kommentteja: