torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Julkista yksityisyyttä...?

Nyt on vuorokausi saatu äimistellä ja kommentoida pääministerin oikeusjuttua. Eilen annettu päätös on puhututtanut paitsi mediaa, niin myös oikeusoppineita. Eduskunnan kuppilassa oli eilen iltapäivällä hirveä kuhina, kun toimittajat halusivat asiantuntevia kommentteja mm. Maria G:ltä, Timo Soinilta, Leena Harkimolta, Tommy Tabermannilta jne.

Juttelimme asiasta mekin muutamien naisten kesken. Juristikollegan näkemys oli selkeästi kriittinen annettua päätöstä kohtaan. Hän pohdiskeli sitä, kuinka yksityisyyttä poliitikoilta enää voidaan mitenkään rajata tällaisen ennakkopäätöksen jälkeen.

Itse mietiskelin lautamiesjärjestelmän järkevyyttä. Onko niin, että maallikkojäsenet ovat aina päätöksiä tehdessään tilanteiden tasalla. Tässä tapauksessa kuulostaa kauhealta ne epäilyt, että lautamiesten sympatiat olisi saatu yksinhuoltajan kyyneleiden vuoksi.

Sinkkukollegat puhuivat myös siitä, kuinka heidän mahdollisia yrityksiään solmia parisuhteita tullaan jatkossa levittelemään julkisesti. Onko tavallinen kansanedustaja yhtä suojaton kuin pääministeri...?

Samaa mieltä olimme kaikki siitä, että Vanhanen olisi menetellyt fiksusti jos olisi jättänyt asian sillensä. Nyt jutun eri vaiheita vatvotaan julkisuudessa vielä pitkään eikä tehtyjä ratkaisuja saa tässäkään tapauksessa tekemättömiksi.

Rajanvetoa yksityisten asioiden esittelyssä joutuu meistä edustajista jokainen miettimään. Antaessaan julkisuudelle jotakin, täytyy olla valmis myös kestämään ne ei niin mukavat julkisuuden puolet.

Itse olen valinnut oman elämäni suhteen varsin avoimen linjan. Pikkukaupungin ihmisenä tiedän, että kansanedustajan yksityiselämä kiinnostaa ja siitä puhutaan joka tapauksessa. Pidän parempana kertoa asioista blogissani avoimesti, silloin ainakin asioiden oikea laita on kaikkien tiedossa. Niin sanotun hevosmiesten tietotoimiston jutut voivat näin ollen jäädä omaan arvoonsa.

Ei kommentteja: