sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2008

Naistenpäivä

Eilen vietettiin kansainvälistä naistenpäivää. Kukkakauppiaille ainakin näytti päivä olevan menestys. Ovathan useat näistä pienyrittäjistä juuri naisia, joten mikäpä sen mukavampaa. Itsekin toimitin tulppaanikimput muutamille tärkeille naisilleni ja tuntuivatpa nuo ilahtuneen.

Ainakin kerran vuoteen on naisilla oikeus olla esillä. Alunperin on naistenpäivän merkitys on tietenkin ollut vähän vakavampi. On eletty aikoja, jolloin naisten tasa-arvoinen asema yhteiskunnassa ei ole ollut itsestäänselvää eikä naisten itsemäärämisoikeutta ole pidetty kovinkaan tärkeänä.

Suomessa olemme näissä asioissa edistyneet nopeasti. Ei nimittäin ole kovinkaan kauaa siitäkään, kun naisten asioista perheissä päättivät joko isät tai veljet. Opiskeluoikeuksia tytöille ja naisille kyseenalaistettin vielä reilut sata vuotta sitten myös yhteiskunnan taholta. Vielä 1950- luvulla oli tyypillistä, että ainoastaan perheiden pojille annettiin mahdollisuuksia korkeampaan koulutukseen.

Tänään olemme näiltä osin hyvässä vaiheessa. Jokaisella suomalaisella lapsella on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua ja tehdä itseään koskevia ratkaisuja tultuaan täysi-ikäiseksi. Näin ei valitettavasti ole läheskään kaikkialla maailmassa. Tästä syystä liityin eilen Suomen Unifemin jäseneksi.

Ei kommentteja: