sunnuntaina, syyskuuta 19, 2010

Kaunainen oppositio räksyttää?

Perjantaina oli eduskunnassa visiitillä Savonlinnan arvovaltainen delegaatio. Tapaamisen aiheena oli Savonlinnan OKL:n tulevaisuus. Meidän kuuden maakunnan kansanedustajan lisäksi paikalle oli kutsuttu opetusministeri Virkkunen. Savonlinnan joukkueessa mukana oli myös Itä-Savo -lehden päätoimittaja Yli-Huttula.

Ennen ministerin saapumista, keskustelimme tilanteesta ns. omalla porukalla Savonlinnan kaupunginvaltuuston pj:n Jouni Backmanin (sd.) johdolla. Tilanteen vakavuus on jokaisen maakunnan ihmisen ymmärryksessä ja lauantain Itä-Savon mukaan nyt myös ministeri Virkkunen sen ymmärtää.

Me maakunnan edustajat olemme jättäneet yhteisen talousarvioaloitteen rahoituksen turvaamiseksi ensi vuoden osalta. Yhteinen tahtomme on siis aivan selvä. Harmittelin perjantain kokouksessa sitä, että meidän puolueen reilu vuosi sitten esille ottama kauhuskenaario yliopistolain seurauksista kaikui aivan kuuroille korville ja nyt käsillä oleva uhkakuva lain negatiivisista vaikutuksista jäi maakunnankin hallituspuolueiden kollegoilta huomaamatta.

Opposition tehtävänä on aina (riippumatta siitä mitä puolueita hallituksessa istuu) tuoda julki niitä huonoja puolia lakien valmistelussa, joita kulloinkin on havaittavissa. Yliopistolaissa me teimme jopa rinnakkaislakialoitteen ja kritisoimme aiheellisesti montaa eri kohtaa hallituksen esityksessä. Lakien valmisteluvaihe on se paikka, kun niihin voidaan vaikuttaa eduskunnassa. Jälkikäteen se on turhaa.

Valmisteluvaiheen kritiikistä olisi pitänyt lain käsittelyvaiheessa maakunnan porvareitten ottaa koppi ja yrittää vaikuttaa ministereittensä valmisteluun. Kaikki meidän esittämä kritiikki ei aina ole pelkkää "opposition räksytystä" tai "katkeraa kaunailua" tai "kateellisten panettelua", niinkuin liian usein kuulee poliittisesti kokemattomien kokoomuskollegoiden sanovan.

Niin kauan kuin meidän maakunnassa ei ole omaa ministeriä, on edunvalvontatyömme moninkertaisesti työläämpää, kuin niissä maakunnissa, joissa on edes yksi ministeri. Ministerin jäsenkirjan värillä tai salkulla ei näytä muuallakaan olevan väliä; hommat etenevät hyvin yli salkku-ja puoluerajojen. Maakuntarajat sen sijaan ovat entistä Berliininmuuria korkeammat.

Ei kommentteja: