keskiviikkona, syyskuuta 15, 2010

Sosiaalista tai sitten ei

Ensi vuoden budjettikeskustelu alkoi eduskunnassa eilen. Jälleen kerran tuntuu siltä, kuin puolet porukasta eläisi ihan eri maailmassa. Ehkäpä näin onkin.

Hallituksen soturit jatkavat jargoniaansa sinivihreän ja historiallisen hallituksen sosiaalisesta otteesta. Ainoa sosiaalinen näkökulma heidän puheidensa perusteella ensi vuoden budjettiin, on maaliskuussa 2011 voimaantuleva takuueläke, jolla heidän mukaansa autetaan kaikista vaikeimmassa asemassa olevia eläkeläisiä.

Päätös takuueläkkeestä on tehty jo edellisenä vuonna, joten varsinaisesti se ei tähän budjettikeskusteluun ainakaan saavutusmielessä kuulu. Hallituspuolueen ihmiset jättävät kertomatta sen, että noin miljoonasta eläkkeensaajasta tämä tulee edes osittain koskemaan ainoastaan sataatuhatta. Kertomatta jäi myös se, että jokainen takuueläkkeen korotettu euro vähentää asumistukea.

Tosiasiassa takuueläkkeestä eli kansaneläkkeen nostosta hyötyvät eniten ne puolisot, jotka ovat olleet palkkatyön ulkopuolella esim. maatalojen emännät tai varakkaiden miesten kotirouvat. Nämä eivät ole omilla työtuloillaan kerryttäneet työeläkettään, joten saavat nyt porvarihallitukselta mittavan korotuksen nykyiseen eläkkeeseensä. Omaisuus ei takuueläkettä pienennä. Onpa sosiaalista!

Ei kommentteja: