sunnuntaina, syyskuuta 12, 2010

Punkaharjulla

Olin eilen Punkaharjulla paikallisten sosialidemokraattien kanssa teltalla tapaamassa ihmisiä. Punkaharju on pienestä koostaan huolimatta yllättävän virkeä paikka ja siellä on aktiivisia ihmisiä. Demaritkin ovat aina mielellään järjestämässä kuntalaisille tilaisuuksia.

Teltalla kävi kolmen tunnin aikana paljon porukkaa. Osaa porukasta kävin jututtamassa viereisen ravintolan terassilla, jossa puhuttiin työttömyydestä ja etenkin nuorten vaikeasta töihinpääsystä. Työvoimahallinon resurssien vähentäminen oli näidenkin ihmisten tiedossa. Omakohtaiset kokemukset kertoivat siitä, kuinka onnetonta avun saaminen työvoimatoimistosta voi nykyisin olla. Erilaiset työnhakukurssit tyrmättiin täysin.

Kerroin heille auliisti tuottavuusohjelmasta ja työllisyysrahojen vähentämisestä sekä nykyhallituksen piittaamattomuudesta työttömiä ihmisiä kohtaan. Myös tällä porukalla oli kokemuksia demarijohtoisesta politiikasta ja sen paljon pilkatusta tempputyöllistämisestä. He eivät pitäneet sitä ollenkaan huonona, päinvastoin.

Piipahdin myös samassa ostarissa sijaitsevassa sosiaalisessa yrityksessä. Porukat siellä kertoivat tosi huolestuneena siitä suuntauksesta, joka nyt kolmannen sektorin toimijoita tuntuu uhkaavan. Tämäkin yritys on olemassa ainoastaan sitä varten, että vajaakuntoisia ja vaikeasti työllistettäviä ihmisiä saataisiin pidettyä jotenkin kiinni yhteiskunnassa. Julkisen hallinnon ymmärrys ja tuki kuulosti tätä yritystä kohtaan kuulosti tosi kummallisen nuivalta.

Ei kommentteja: