maanantaina, syyskuuta 27, 2010

Potut pottuina

Ainakin vuoden verran ovat ihmiset joka puolella Suomea olleet todella aktiivisia ja epätietoisia jätevesiasetuksen vaatimuksista. Kaikissa niissä tilaisuuksissa, joissa me olemme ympäristovaliokunnan tai sen sd. porukan kanssa vierailleet, ovat kansalaiset moittineet annettuja määräyksiä.

Tämä ei ole pelkästään maalla asuvien ongelma, vaan koskettaa ihan meitä kaupunkilaisiakin, kun Mikkelissäkin kaupungin alueella asuu paljon ihmisiä niin sanotusti haja-asutusalueella, ollen vain muutamien kilometrien päässä torilta. Kesämökkiläiset ovat vielä oma lukunsa.

Itse asia on koko ajan ollut erikoisen sekava ja tunnelmat kiihtyivät sitä mukaa, mitä lähemmäksi aikaraja 2014 oli tulossa. Erinäisiä helpotuksia ja muutoksia on asetukseen tullut pitkin matkaa, eivätkä nekään ole ihan järjellä ymmärrettäviä. Kalliiden järjestelmien kauppiaat ovat ehtineet älyttää liian montaa tunnollista vanhusta myymällä heille laitteita, joita he eivät olisi edes tarvinneetkaan.

Kepun entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen on käynyt aktiivista vaalikamppailuaan asialla ja täytyy todeta, että jotenkin jätevesiteema sopii hänen julkiseen imagoonsa aika hyvin. Keskustelua on toki käyty kepulaisten piirissä laajemminkin ja se on hyvä, sillä heillä on tämän lain valmistelusta vastaava ministerinsalkku hallussaan. Me muut voimme odotella, minkälaiseen paineeseen valmistelija vielä omiensa taholta joutuukaan ja järki tulisi tässäkin voittamaan.

Vähemmälle huomiolle Maaseudun tulevaisuudessakin on jäänyt se, että maatalous itsessään on suurin ympäristöä kuormittava ja vesistöjä pilaava tekijä. Mummonmökkien tai kesäasuntojen tiskivedet eivät järviä yksin rehevöitä, joten suhteellisuus tässäkin asiassa olisi hyvä.

Muutoin olen kovin vainoharhaisessa mielessäni päätynyt johtopäätökseen, että ministeri Lehtomäen piinaviikkojen takana on juuri Jarmo Korhonen. Muistaakseni heidän väliset suhteet ja keskinäinen arvostus eivät olleet puoluesihteerikaudella kovin korkealla ja nyt perunakellarin keisari käyttää kaiken energiansa maksaakseen Lehtomäelle potut pottuina. Tämä arvio siis täysin vailla mitään faktatietoa.

Ei kommentteja: