maanantaina, syyskuuta 27, 2010

Laiva on lastattu...

Kepulaiset ovat olleet risteilyllä. Uutisvälähdyksiä laivalta on nähty ja sen myönteisintä antia oli puheenjohtajiston karaoke-esitys. Tarkoituksena kait heilläkin oli nostattaa jäsenistön uskoa omaan liikkeeseensä ja vahvistaa sitä ensi kevään kampanjaa varten.

Heidän kannaltaan uutisiin tuli vähän ikävääkin sävyä. Ympäristöministeri Lehtomäki joutui silminnähden raivostuneena kommentoimaan viime viikolla "paljastunutta" perheenjäsentensä sidonnaisuuksia Talvivaara-kaivosyhtiöön.

Muodollisesti hän on varmastikin toiminut oikein ja tehnyt juuri sen, mitä laki edellyttää eli ilmoittanut valtioneuvoston jäsenenä perheessään tapahtuneista omaisuuden muutoksista. Liian usein on vaan viime aikoina juuri kepulaisten (ml. pääministeri Kiviniemen vaalirahoitus) suusta kuulunut sama perustelu, "niinkuin laki edellyttää".

Hieman ihmettelen tätä kokeneiden poliitikkojen ymmärtämättömyyttä yleistä avoimuuden vaatimuksen periaatetta kohtaan ja sitä, että he eivät tunnu muistavan sitä, että meillä jokaisella poliitikolla on suurempi velvollisuus toimia korostetun ja ehkä liioitellunkin varovasti. Sama koskee puolisoitamme.

Muistan itse jo vuosikausia sitten "ohjeistaneen" silloisen aviomieheni ja appiukkoni toimimaan omien business-kuvioittensa kanssa tietyllä, päivänvalon kestävällä, tavalla. Varmasti he olisivat toimineet siten muutoinkin, mutta katsoin asiakseni muistuttaa heitä siitä ja tietenkin omaan tyypilliseen tyyliini, muotoilin asian aika suoraan:)

Merkille pantavaa näissä jutuissa on muuten se, että puolisoiden "tekemisistä" saavat kärsiä juuri naiset. Ennen viime vaaleja nostettiin tikun nokkaan ja aivan aiheetta silloinen ministeri Leena Luhtanen. Riitta Uosukainen sai aikoinaan selitellä miehensä tekemisiä. Pääministeri Kiviniemen puolison yritysasioita on saatu selitellä ja nyt ministeri Lehtomäen puolison sijoitustoimintaa. Miksi näin? Missä ovat ministereitten vaimojen tempaukset?

Tuntematta Lehtomäenkään asiaa mitenkään enempää, syyllistyn moittimaan hänen menettelyään, mutta ainoastaan siitä näkökulmasta, että korkeassa poliittisessa tehtävässä ei voi itse enää määritellä sitä yksityisyyden rajaa, joka selkeästi liittyy oman virkatehtävän hoitoon. Perheen rahaliikenteen ja oman julkisen tehtävän hoito on syytä pitää todella kaukana toisistaan.

Ei kommentteja: