sunnuntaina, syyskuuta 19, 2010

Seutusotea

Viime maanantaina Mikkelin Mikaelissa olivat koolla Etelä-Savon kuntapäättäjät. Maakuntaliiton järjestämä kunnallistalousseminaari veti salin täyteen porukkaa ja varsinaisena esiintyjänä oli kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.).

Hänen sanomansa meille kaikille oli selkeä, ilman rakenteellisia ja toimintatapojen uudistuksia ei kuntatalous tule selviämään ihmisten palvelujen järjestämisestä. Rakenteelliset uudistukset tarkoittavat ennenkaikkea tehtävien uudelleen järjestämistä ja tehokkaampaa toimintaa. Töllin mielestä ei kunnille luonnollisestikaan saa antaa uusia tehtäviä ilman riittävää rahoitusta.

Seminaaria seuraavana päivänä oli Mikkelin seudun seutuforumi koolla Helsingissä. Seutuforumin muodostavat Mikkelin kaupungin ja ympäristökuntien ns. johtavat päättäjät (käytännössä siis hallituksen tai valtuustojen pj:t). Kokouksen aiheena oli sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujen järjestäminen yhdessä kuntarajat ylittäen.

Eli juuri sitä samaa, mitä maanantain seminaarissa oli Mikaelissa käsitelty. STM:n virkamies esitteli paitsi uuden terveydenhuoltolain vaikutuksia ihmisten palvelujen hankkimiseen, niin myös kannustimia uusien toimintamallien kehittämiseen. Lopputuloksena oli lähes innostunut porukka, jonka myötävaikutuksella seutusotea tullaan kunnissa eteenpäin viemään. Jokaisen kunnan valtuustothan tämänkin asian sitten aikanaan päättävät.

Ei kommentteja: