tiistaina, syyskuuta 21, 2010

Naapurin vaalit

Ruotsin vaalit on nyt siis käyty. Enää on mielenkiintoista nähdä se, minä päivänä paikalliset Vihreät ilmoittautuvat porvareiden tukijalaksi hallitukseen. Samanlainen puudeli-efekti on ollut meillä Suomessa jo kolmen vuoden ajan ja se on kyllä näkynyt. Milloinkaan ei Suomessa ole ollut niin ympäristökielteistä hallitusta kuin nyt.

Vaalien lopputulos osoittaa sen, että mielikuvilla on pelattu Ruotsissakin. Moderatit mainostivat itseään "Ainoana oikeana työväenpuolueena" ja saivat kumppaneidensa avulla niukan vaalivoiton. Mikäli Vihreät eivät jostain syystä suostu hallitukseen, on ruotsalaisilla kokoomuslaisilla edessä temppuilu vähemmistöhallituksensa kanssa.

Demareiden vaalitappiota on hehkutettu pahimmaksi vuosikymmeniin. Laskennallisesti näin varmasti onkin. Eilen kuulin jonkun politiikan tutkijan arvioivan sille syitä ja olen taipuvainen uskomaan arviota siitä, että osasyyllisiä ovat myös koalitiokumppanit Ympäristöpuolue ja Vasemmisto. Jaksan edelleen uskoa, että sosialidemokraattien perusarvot ovat käypää kauppatavaraa tämän päivän Ruotsissakin, tarkemman pohdiskelun paikka ja aika tappiolle on myöhemmin.

Selvää on, että natsiyhteyksiä omaavat Ruotsidemokraatit olivat vaalien yllättäjäjoukko. Vertaamalla heitä Suomen Perussuomalaisiin, ei mielestäni olla oikeudenmukaisia sitä Persujen virallista linjaa kohtaan, joka sanoo, että he eivät suvaitse rasismia missään muodossa.

Oppia voimme ottaa paitsi omassa puolueessamme, niin myös julkisessa keskustelussa: populistiselle puolueelle tulee antaa avointa tilaa ja mahdollisuus kertoa omista vaihtoehdoistaan myös äänestäjille. Äänestäjät ovat viksuja silloin, kun he aidosti tietävät, mistä päättävät ja keitä ovat äänestämässä. Mielikuvat toimivat toisinkin päin.

Ei kommentteja: