Olin tänään tavanomaiseen tapaan Mikkelin torilla tapaamassa kansalaisia. Kolmen tunnin aikana porukkaa oli jonoksi asti ja sain poikkeuksellisesti monet kiitoksetkin tekemistäni asioista. SDP:n tekemä esitys pääomaveron nostamisesta sai kymmenet kannustavat puheenvuorot!
No, nyt ymmärrän sen, mitä kollegat tarkoittivat rohkeudella puhua eduskunnan puhemiehestä.
Muutama ihminen kommentoi eduskuntaa ja Niinistöä siellä. Viesti on mennyt perille ja kansa kumartaa "puhemiehen yrityksille laittaa teidät kuriin siellä". Kaunaista ja erikoisen kateellista palautetta sain myös tänne blogiini, jossa eräässäkin kehuttiin, kuinka"varmasti äänestän Niinistöä aina, mutta sinua en koskaan". Hänelle tiedoksi; olemme Niinistön kanssa toistaiseksi eri vaalipiireissä enkä minä aio olla mukana presidentinvaalissa, ainakaan samaan aikaan kuin hän:)
Asia on saanut jonkin verran jatkoa myös tämän päivän lehdissä. Nimeltä minut mainittiin vain omassa maakuntalehdessämme. Suhtautuminen on ollut samanlaista eli ihmetellään sitä, kuinka kansanedustajat vastustavat puhemiehen yrityksiä saada taloutta ja edustajia kuriin eduskunnassa.
Edelleen korjaan. Omalta osaltani siitä ei ole kyse ja saman sanoin myös puhemiehelle puhelimessa. Taloutta voi ja pitää hoitaa, asioiden hoitoa järkevöittää ja tehostaa, joitakin asioita voi jopa jättää tekemättä. Tämän suuntaisia päätöksiä olen ollut itsekin tekemässä kaupunginhallituksessa lähes kymmenen vuotta. Kritiikkini kohdistuu etupäässä siihen tapaan, jolla näistä asioista tullaan ulos.
Eduskunnassa, niinkuin muissakin isoissa työyhteisöissä on omat organisaationsa, joissa talon sisäisiä tapoja, toimintakulttuureja käydään läpi ja muutetaan tarvittaessa. Näistä muutoksista voidaan sitten tiedottaa medialle, mutta ei ole oikein, että moitteiden kohteena on kollektiivisesti koko 199 kansanedustajan joukko, varsinkin kun suurimmalla osalla meistä ei ole osaa eikä arpaa kulloinkin moitteen kohteena oleviin asioihin.
Olisi aivan yhtä kummallista jos esim. Mikkelin kaupungin työntekijät lukisivat iltapäivälehdestä siitä, kuinka meidän kaupunginjohtajamme ihmettelee esim. työntekijöiden lounastamista edullisempaan hintaan tai sitä, kuinka joillekin ammattiryhmälle maksetaan kilometrikorvauksia erilaisista töihin liittyvistä ajoista tai että luottamushenkilöille lähetetään joulukortti. NÄMÄ OLIVAT SIIS KEKSITTYJÄ ESIMERKKEJÄ, mutta yritän edelleen avata tätä kummallisuutta, joka keskustelussa vallitsee.
Olen puolustanut blogissani kansanedustajien mahdollisuutta osallistua kansainvälisiin tehtäviin valiokuntiensa puitteissa. Olen puolustanut kansanedustajien mahdollisuuksia osallistua Lapissa (tai muualla) pidettäviin seminaareihin. Olen puolustanut kansanedustajien mahdollisuuksia osallistua työpaikkansa ns. tykytoimintaan esim. urheilukerhon muodossa. Olen puolustanut näitä, vaikka itse en ole osallistunut yhdellekään matkalle, Lapin seminaariin tai kerhoon.
Antamalla ihmisille vääränlaista mielikuvaa kansanedustuslaitoksesta ja meidän toiminnasta rapautetaan koko systeemin maine. Se on harmi, varsinkin kun tiedämme, että todellisiakin syitä huonoon maineeseen on olemassa ja toisaalta siksi, että äänestysprosentti ei liian korkea ole ollut muutoinkaan. Ei vaan riitä, että ihmiset innostuvat äänestämään presidentinvaalissa Sauli Niinistöä, demokratian toiminnan kannalta valtiopäiville valittava eduskunta on kuitenkin kaiken perusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti