maanantaina, marraskuuta 09, 2009

Myötäjäismatkalla

Mikkelin kaupunginhallitus virkamiehineen lähtee tänään vierailulle naapurikunta Puumalaan. Puumala on joutunut käynnistämään kuntaliitostunnusteluja väen ja verotulojen vähenemisen vuoksi. Suurimpana kaupunkina Mikkeli on ilmeisestikin ensisijainen neuvottelujen kohde.

Kutsu tulla paikan päälle tutustumaan naapuriin, on järkevää. Monikaan kaupunginhallituksen saatikka valtuuston jäsenistä ei ole Puumalan elinkeinorakenteeseen, hallintoon tai kaavoitukseen tullut perehtyneeksi. Meille kansanedustajille Puumalan asiat on toki tullut tietoon jo moneen eri otteeseen.

Oma kantani kuntaliitoksiin on aina ollut hyvin varautunut. Niin tässäkin tilanteessa. Meillä on tehty kuntaliitoksia muutamaankin kertaan ja niiden jälkihoito on jäänyt tekemättä. Nykyisillä reuna-alueilla asuvat ihmiset ovat liian monta kertaa jäämässä ilman palveluita, kun suuren maantieteellisen alueen toiminnot joudutaan tehokkuuden nimissä keskittämään keskukseen.

Niin Haukivuorella, Anttolalla kuin Puumalallakin nyt, on paljon annettavaa kaupungille. Kun liitos tehdään, tulee pitää huoli siitä, että molemmat osapuolet (kuntalaiset) siitä hyötyvät eikä kukaan koe jääneensä häviölle. Näinä kuntatalouden aikoina porkkanarahat on hetkessä syöty ja toiminnan jatkaminen myös kaukana keskuksesta on enemmän kuin haasteellista.

Ei kommentteja: