keskiviikkona, marraskuuta 11, 2009

Sikamaista

Ihmettelyä ja hämmästelyä on viime viikkoina riittänyt sikaflunssan ympärillä. Menossa olevat rokotukset kiinnostavat kansaa. Epätietoisuus omasta vuorosta tuntuu olevan yleisempää kuin tietoisuus siitä. Näyttääkin siltä, että ainakin Etelä-Savossa tauti ehtii perille ennen piikkiä.

Omaan maalaisjärkeeni ei mahdu se, että minkä takia rokotettavat ihmiset (riskiryhmäläiset) joutuvat seisomaan tuntikausia ulkona viimassa ja sateessa? Miksei rokotusjonoja voida järjestää edes osittain sateelta ja kylmältä suojassa? Tervekin ihminen sairastuu joutuessaan palelemaan tunteja paikoillaan ulkona.

Mikkelissä asia voitaisi hoitaa näppärästi esim. jollain koululla liikuntasalissa tai jäähallissa tilapäisesti katetulla jäällä. Idea on aivan vapaasti käytettävissä ja toivonkin, että ainakaan Mikkelissä ei kuntalaisia vilustetuttaisi ainoastaan mielikuvituksen puutteen vuoksi.

Kovin monta kertaa olen saanut vastata kansanedustajien rokottamista koskevaan kysymykseen. Kaunainen kansamme epäilee useasti sitä, että "tietenkin kansanedustajat hannkivat itselleen rokotuksen ennen muita". Näin ei ole. Olemme kaikkien muiden kuntalaisten kanssa samassa asemassa eli rokotusajankohtamme riippuu sukunimen alkukirjaimesta ja siitä, kuuluuko riskiryhmään vai ei.

Moni kollega on joutunut yleisen paheksunnan välttämiseksi jättämään rokotuksen hakematta, vaikka olisi siihen oman terveydentilansa ja riskiryhmään kuulumisen vuoksi oikeutettu. Tämäkö on sitä etuoikeutettua kansanedustajan elämää?? Tosiasiassa epidemian leviäminen eduskuntaan on vain päivien kysymys ja silloin ei kansalaisilla ole aihetta vahingoniloon.

Lainsäädäntötyö voi pysähtyä viikoiksi, mikäli valiokunnissa puolet porukasta on sairaana ja hommat odottavat käsittelyä. Moni asia vaatii pikaista valmistumista ja parinkin viikon lykkäyksellä on haitallinen vaikutus käytännön elämälle. Tässä valossa olisi voinut olla perusteltua rokottaa kansanedustuslaitos hyvissä ajoin, mutta tämän hetkinen yleinen mielipide on ollut sille esteenä.

Mikäli asiasta olisi järjestetty kansanäänestys, olisivat suomalaiset varmaankin olleet valmiita jättämään kansanedustajat vaille rokotetta kokonaan. Harmi, että tämän hetkinen puhemiehemme on ollut toistuvasti mukana, omista pyrkimyksistään johtuen, siinä keskustelussa, jolla eduskunnan arvovaltaa on alasajettu. Mielenkiintoista onkin nähdä helmikuussa, toteutuuko saunavaliokunnan visio siitä, että Niinistön uudelleenvalinta puhemieheksi tulee olemaan HISTORIALLISEN täpärä.

Ei kommentteja: