tiistaina, marraskuuta 24, 2009

Valitusautomaatteja?

Sain eilen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana vastailla Etelä-Savon maakuntaradion kysymyksiin valituksista kunnallisessa päätöksenteossa. Kommentit tulevat ulos tänään sekä radiossa että alueellisessa tv-lähetyksessä. Asiahan on meillä kaupungissa ollut ikävänkin ajankohtainen jo muutaman casen verran.

Sanoin toimittajalle, että en pidä siitä kulttuurista, joka Mikkelin päätöksentekojärjestelmään on nyt rantautunut laajemminkin. Valtuustossa tehdään päätökset ja joskus niistä äänestetään. Meistä jokainen on joutunut vuorollaan jäämään vähemmistöön ja nielemään tappionsa. Demokratia vaan toimii niin. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että äänestyksissä hävinneet valtuutetut ovat alkaneet prosessoida kaupunkia vastaan.

Sinänsä valittaminen on kansalaisen ja kuntalaisen perusoikeus eikä siitä pidä tinkiä. Valitusreitti on olemassa ja eri asteilla selvitetään päätöksenteon lailisuus tai muu epäilyksen kohteena ollut asia. Viimeisen asteen päätökseen on syytä tyytyä. Valtuutettujen tulee vaikuttaa asioiden valmisteluun ja mikäli jäävät asiansa kanssa vähemmistöön siitä äänestettäessä, ei voi olla niin, että työläs ja pitkä valitusprosessi on aina automaattinen seuraus. Tämänkaltainen pelko on nyt näkyvissä. Toivottavasti pelko on aiheeton.

Ei kommentteja: