sunnuntaina, marraskuuta 01, 2009

Punaista

Viime viikolla oli kaupunkimme ensi vuoden talousarvion eka käsittely. Kahdeksana aikaisempana vuotena olen ollut kaupunginhallituksen jäsenenä talousarviota veivaamassa, mutta tänä vuonna ollessani nyt valtuuston varapuheenjohtaja, en ensimmäiseen käsittelyyn osallistunut.

Tietenkin olen ollut mukana valmisteluprosessissa, niinkuin aina ennenkin. Talousarviota on tehty alkukesästä lähtien. Kaupunginjohtaja on pitänyt meidät puheenjohtajistot koko ajan tietoisina siitä, missä mennään. Suuria yllätyksiä suuntaan eikä toiseen ole näkyvissä. Viime kaudella tekemämme vaikeat ratkaisut ja suunnitellusti toteutetut organisaatiomuutokset ovat olleet helpottamassa tämänvuotista urakkaa.

Lehtiä lukiessani ja muuta informaatiota saaneena, olen kuitenkin joutunut nyt näkemään punaista. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Edelleen jotkut tahot haluavat hakea valmisteluprosessista heikkouksia, syyllistää virkamiehiä ja etsiä ristiriitaisuuksia talousarvion linjasta. Pettymys siitä, että ei päästä VASTUSTAMAAN kaupunginjohtajan esitystä tai tekemään esitystä veroprosentin kotrottamisesta, loisti viime viikolla Etelä-Eurooppaan asti.

Talousarvion käsittely jatkuu huomenna. Ennen käsittelyn päättymistä ei asianosaisilla ole syytä yksityiskohtaiseen kommentointiin. Ihmetyttää maaninen lörpöttelyn tarve. Ne tiedottavat, joille se asia kuuluu ja juuri silloin, kun on sen aika. Kuvitelma siitä, että on avointa valmistelua se, että höperehditään reaaliaikaisesti valmistelun etenemisestä, on paitsi typerää niin myös vastuutonta. Talousarvioon on voitu vaikuttaa pitkin vuotta, nyt on oltava rauha päätöksille.

Ei kommentteja: