keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

Ekologista ja ekonomista asumista

Meidän valiokuntien demariryhmillä on ollut tapana tehdä ns. maakuntaretkiä. Ympäristövaliokunnan demarit olivat minun vieraanani Etelä-Savossa tammikuussa ja eilen kävimme Uudenmaan edustajan Merja Kuusiston kotikonnuilla mm. Keravalla ja Nurmijärvellä.

Keskustelutilaisuus Nurmijärven demareitten kanssa oli paitsi mukava niin myös erittäin hyödyllinen. Tietenkin kaikki tiedämme, että Nurmijärven tyyppinen yhdyskuntarakenne on monestakin syystä ihanteellinen mutta myös varsin ongelmallinen.

Samankaltaisia ongelmia on meillä Etelä-Savossa totuttu ratkomaan, kun kaupunkien ja taajamien lisäksi porukkaa vielä (onneksi) asuu haja-asutusalueella. Kysymykset ja meille esitellyt epäkohdat eilisessä tilaisuudessa liittyivät pitkälti talojen jäte- ja vesihuoltoasioiden järjestämiseen.

Ihmiset kokevat ihan syystäkin epäoikeudenmukaiseksi sen, että eivät voi itse valita sitä, liittyvätkö vesiosuuskuntiin vai eivät. Valtio myöntää tukea järjestelmien ajantasaistamiseksi, mutta tuki ja neuvontapalveluita pidetään riittämättöminä. Lisäksi kritisoidaan 70 vuotiaiden vapauttamista verkostojen rakentamisesta; kategorinen rajanveto jonkun iän perusteella ei ole ihan oikeudenmukaista.

Meillä Etelä-Savossa pidetään vuonna 2011 Loma-asuntomessut Mäntyharjulla. Teemoina messuilla on ekotehokas loma-asuminen sekä juuri haja-asutusalueen jäte-ja vesihuollon ympäristöystävällinen ja taloudellinen järjestäminen. Meidän koko valiokunta pääsee tutustumaan messuihin ja näihin teemoihin jo tänä kesänä, kun ympäristövaliokunnan kesäretki suuntautuu itäiseen Suomeen.

Ei kommentteja: