lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

Lukiolaiset juhlivat

Suomen Lukiolaisten liitto perustettiin Mikkelissä 25 v. sitten. Pontimena tälle oli se, kun kaupungin neljästä lukiosta lakkautettiin kaksi ja lukiolaiset tätä vastustivat. He kokivat, että asianosaisia ei kuuntele kukaan. Itse aloitin lukion saman vuoden syksyllä, joten en ollut aktiivisena toimijana "koulumellakoissa" silloin. Mielenosoituksessa lukioiden säilyttämisen puolesta toki olin mukana.

Tällä hetkellä Mikkelin kahdesta lukiosta ollaan muodostamassa yhtä ja oikein kukaan ei tunnu olevan siihen tyytyväinen. Tältä osin historia toistaa itseään, mutta vastaavanlaista kuohuntaa kuin 25 v. sitten, ei nykyajan nuorisossa näytä syntyneen.

Silloin kun tästä uudesta "suurlukiosta" päätettiin, olin päätöksenteon eri vaiheissa sitä vastaan. Mielestäni kahdella hyvänkokoisella lukiolla olisi ollut monestakin syystä mahdollisuus ja syytäkin jatkaa. Yhteistyötä lisäämällä olisi voitu saada sama hyöty,millä yhdistämistäkin markkinoitiin. Kuitenkin toisenlainen päätös tehtiin ja se on ollut hyväksyttävä.

Olin torstaina mukana, kun SLL juhlisti merkkipäiväänsä Eduskunnan Pikkuparlamentissa. Liitosta on tullut varteenotettava edunvalvoja, jonka kanssa sivistysvaliokunnan jäsenten on ollut helppoa ja hedelmällistä tehdä yhteistyötä. Lukiolaisten liitossa seurataan aktiivisesti opetusministeriön suunnalta tulevia avauksia ja tarpeen tulleen niihin puututaan räväkästikin. Oikea-aikainen vaikuttaminen on liiton tärkein tehtävä.

Tällä hetkellä isona ajankohtaisena asiana on yliopistojen ja korkeakoulujen pääsykoejärjestelmän uudistaminen. Opetusministeriön virkamiehet ovat näyttäneet tulleensa järkiinsä, kun eivät enää laita ministeriä vaatimaan pääsykokeiden poistamista aivan kokonaan, kuten ensimmäiset ideat aiheesta olivat.

Mielestäni lukion päättötodistusta ja kirjoituksen arvosanoja voidaan ja niitä pitää ottaa jatko-opinnoissa huomioon, mutta huono menestyminen kirjoituksissa ei saa olla esteenä yliopisto-tai korkeakouluopinnoille jatkossakaan. Lukiolaisten liitolla on tässä asiassa vielä paimentamista.

Ei kommentteja: