tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Myrsky vesilasissa

Viikonlopun uutisointi oli erikoisen kummallista. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoman haastattelua HBL:ssä siteerattiin jokaisessa tiedotusvälineessä ja kaikki itsensä vakavasti ottavat poliitikot äityivät sitä kommentoimaan.

Itse en ole vieläkään kyseistä haastattelua lukenut, joten sitä en voi kommentoida. Yleisellä tasolla tietenkin tiedän, mikä meidän puolueemme ja ryhmämme ns. maahanmuuttopoliittinen linjamme on.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi. Se pitää sisällään monta muutoskohtaa ja yhtenä ns. saatavuusharkinnan uudistaminen. Asia liittyy EU:n ulkomaisen työvoiman hankkimiseen Suomeen siten, että kun työlupa tällä hetkellä myönnetään yhdeksi vuodeksi kerrallaan, niin hallitus esittää että jatkossa sen saisi viideksi vuodeksi saman tien.

Tätä asiaa Heinäluoma on kaikesta päätellen kommentoinut, eikä mielestäni ole väärässä sen suhteen, että ajankohta tälle uudistukselle on nyt väärä. Meillä on edelleen kasvava työttömien joukko ja maahanmuuttotaustaisilla ihmisillä työttömyysprosentit ovat vielä suuremmat kuin kantaväestöllä. Ei ole järkevää tässä tilanteessa "houkutella" maahanmuuttajia työn perässä Suomeen, kun töitä ei kerran ole.

Toisena ongelmana lain uudistamisessa saatavuusharkinnan osalta me demarit olemme nähneet sen, että alati vähennetyt valvontaresurssit esim. työsuojelupiireissä eivät mahdollista uusien ulkomaalaistaustaisten työntekijäporukoiden asiallista sijoittumista meidän työmarkkinoillemme.

Kaikille työntekijöille tulee turvata samat oikeudet niin palkkojen kuin työolojenkin suhteen. Toisenlaisesta menettelystä on Suomessakin nähty ikäviä esimerkkejä ja ilman riittävää opastusta ja valvontaa homma ei vaan toimi. Tätä emme halua. En tiedä, onko joillakin porvaripiireillä toisenlaisia haluja, ja voiko tavoitteena olla päästä polkemaan työntekijöidensä palkkoja ja muita työvoimakustannuksia, mutta jotain outoa tässä nyt on.

Sosialidemokraattien leimaaminen maahanmuuttokielteiseksi liikkeeksi tämän yksittäisen asian käsittelyn osalta, kertoo paitsi siitä että hallituspuolueiden ihmiset eivät ymmärrä suomalaisia työmarkkinoita eivätkä vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa, mutta eivät myöskään ole perillä oman hallituksensa muutosesityksistä tämän yhden lain osalta.

Ei kommentteja: