lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

Palaneen käryä

Kokoomuksen ympärillä pyörinyt ns. Tiura -kohu ei ota loppuakseen. Nyt Keskustan puheenjohtajankin muisti alkaa toimia, totuttuun tapaan hieman viiveellä. Jos itse olisin noin kovin huonomuistinen jatkuvasti, hakeutuisin kyllä lääkäriin.

Lääkäriin haluaisivat hakeutua jatkossakin myös ne kymmenet tuhannet reumaa sairastavat suomalaiset, joilta tämän Keskusta- ja Kokoomusjohtoisen hallituksen piittaamaton toiminta on nyt lakkauttanut Heinolan Reumasairaalan. Sairaalan alasajo ei ole ollenkaan sattumaa eikä tahatonta.

Olen harrastanut hieman tutkimustyötä ja asian tiimoilta on paljastunut kaikenlaista. Toivottavasti joku tutkiva journalistikin tarttuisi tähän, kun tiuroiltaan ehtii, sillä törkeydessään tämä on aivan toista luokkaa kuin yksittäisen Nova-morsiamen sinisilmäisyys ja omituisuus toimissaan. Tämä puliveivaus koskettaa ihmisiä taatusti paljon enemmän ja ikävä kyllä ihan konkreettisestikin, kuin loppuunkaluttu Tiura.

Keskustajohtoinen Kela on ollut erikoisen passiivinen toiminnassaan Reumasairaalan toimintojen uudelleen järjestämiseksi. Reumasäätiö on useiden vuosien ajan selvittänyt yhteistyön mahdollisuuksia jatkossa ja Kelan avustusjärjestelmän mahdollisuuksia uudenlaisessa tilanteessa, jossa Invalidisäätiön Orton olisi ollut mukana toiminnassa. Neuvottelut lopetettiin Reumasäätiön vastustuksesta huolimatta.

Samanaikaisesti toisaalla, Pohjois-Savossa Siilinjärvellä, sijaitsee Keskustaa lähellä olevan Huoltoliiton omistama kuntoutuskeskus Kunnonpaikka. Samankaltaisia kuntoutuskeskuksia, joihin Kela antaa mahdollisuuksia (korvauksen) mennä kuntoutukseen, on ympäri Suomea. Huoltoliiton toiminnanjohtajana toimii Kelan johtajan Jorma Huuhtasen (kesk) puoliso Marjatta Huuhtanen.

Siilinjärvellä on monipuolista kuntotusta. Silmiinpistävää on reumasairaiden erilaisten kuntoutusjaksojen määrä ja markkinointi. Varmasti tämänkin Keskustan "omistaman" kuntoutuspaikan palveluiden kysyntä kasvaa Reumasairaalan lakkauttamisen myötä. Voiko olla sattumaa?

Mikäli maan hallitus muilta "tärkeämmiltä" sotkuiltaan ehtii, tulisi sen tarttua tähän asiaan. Reumasairaita ei saa jättää heitteille eikä yksityisen palvelutarjonnan varaan. Jo nyt on liikkeellä huhu, että Heinolan sairaalan tiloihin ollaan istuttamassa yksityistä sairaalaa. Mitähän mahtavat kustannukset kunnille, Kelalle ja kansalaisille olla jatkossa?

Suomen hallituksessa näistä asioista vastaavat Kela-asioista vastaava ministeri Hyssälä(kesk.), sosiaali-ja terveyspalveluista vastaava ministeri Risikko (kok.) ja tietenkin valtiovarainministeri Katainen (kok.) ja hänen valtiosihteerinsä Nummikoski (kok.), joka on Kelan hallituksen puheenjohtaja. Kelan hallitus on siis se toimielin, joka asiassa on ensisijassa tyrinyt.

Kelan valtuutettujen tehtävänä on mm. valvoa sen hallituksen toimia, herää kysymys, miksi tässä asiassa on oltu unessa, koska valvonta selkeästi on epäonnistunut? Jo viime syksynä on ollut laajemminkin tieto siitä, että sairaala on talousvaikeuksissa juuri Kelan vähentämien kuntotusjaksojen myötä.

Jonkun tulisi nyt selvittää sekin, että minkälainen valmius Keskustan kuntoutuskeskuksilla on järjestää reumakuntoutusjaksoja ja se, kuinka paljon niitä on lisätty samassa suhteessa, kun Reumasairaalasta on viime vuosina vähennetty?

Voi tietenkin olla, että olen vainoharhainen ja että mitään yhteyttä näillä asioilla ei ole. Pitkäaikainen kokemukseni poliittisessa maailmassa kuitenkin antaa uskon siihen, että tässä on jotakin sellaista, mikä ei ihan välttämättä mahdu ainakaan minun oikeustajuuni.

Olen kirjoittanut asiasta eilen mielipidekirjoituksen alueemme lehtiin, Länsi-Savoon ja Itä-Savoon. Toivottavasti se julkaistaisiin mahdollisimman pian. Tätä asiaa ei saa haudata ja julkinen keskustelu on keino pitää sitä esillä. Kirjallinen kysymykseni aiheesta odottaa vielä ministerin vastausta.

Ei kommentteja: