sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Lasten parhaaksi

Torstai-iltana pidettiin demareitten kunnallisjärjestön järjestämä keskustelutilaisuus Mikkelin kaupungin koulujen tulevaisuudesta. Pontimena tälle keskustelulle oli se, että parhaillaan ollaan tekemässä päätöstä huonokuntoisten perusopetuksen koulurakennusten hylkäämisestä ja uuden yhtenäiskoulun remontoimisesta tyhjilleen jääviin ammattikorkeakoulun tiloihin.

Koulun henkilökunnalla ja oppilaiden vanhemmilla on huoli siitä, kuinka remontista saataisiin paras mahdollinen. Nyt on ilmassa kahdenlaista esitystä. Demareitten esittämä täydellinen remontti, jossa koulusta tehtäisiin kerralla kunnollinen, hävisi opetuslautakunnassa. Enemmistö lautakunnassa oli virkamiehen esityksen takana, jossa siis koulu remontoitaisiin karsittuna siten, että esim. liikuntatiloista tingittäisiin.

Teknisessä lautakunnassa asiasta äänestettiin myös ja siellä kannaksi tuli kolmas vaihtoehto eli karsittu, mutta sorakentällä lisätty versio. Päätös tästä tehdään huomisessa kaupunginhallituksessa. Kaikissa näissä versioissa nykytilanne paranee huomattavasti ja henkilökohtaisesti olen iloinen erityisoppilaiden aseman kohentumisesta.

Kymmenen vuoden ajan Mikkelin kaupungissa ovat kaikista vaikeammassa tilanteessa olevat erityisoppilaat joutuneet opiskelemaan milloin missäkin parakissa. Nyt vihdoin heidän olosuhteensa paranevat ihmisarvon edellyttämälle tasolle. Uusi yhtenäiskoulu mahdollistaa tilojen puolesta aiempaa paremmin myös uuden lakimuutoksen toteuttamisen osittaisesta integraatiosta.

Kävin eräänä päivänä visiitillä mikkeliläisessä Lähemäen koulussa. Koulu rempattiin erinäisten vaiheiden jälkeen muutama vuosi sitten ja henkilökunta tuntui olevan kovin tyytyväisiä nykyiseen rakennukseen. Lähemäellä on yleisopetuksen lisäksi muutamia pienryhmiä eli erityisluokkia. Näiden oppilaita on sujuvasti integroitu yleisopetuksen ryhmiin aina silloin, kun se on ollut mahdollista. Käytännössä se on tapahtunut tunti kerrallaan aina silloin tällöin lapsesta ja oppiaineesta riippuen.

Tällaisen systeemin läpivieminen vaatii ammatillista osaamista niin rehtorilta kuin opettajilta sekä koulun terveydenhuoltoporukoilta. Lähemäellä on harjoitettu ns. samanaikaisopetusta hyvin tuloksin. Tähän on päästävä myös muissa kaupungin kouluissa ja se vaatii rahaa opettajien täydennyskoulutukseen ja ryhmien pienentämiseen.

Nyt onkin oiva tilaisuus saada Raviradan yhtenäiskoulupäätökseen sidottua päätös siitä, että karsitun version hyväksymisen myötä, tullaan perusopetuksen tuntikehystä nostamaan. Noston jälkeenkään emme vielä ole sillä tasolla, josta muutamia vuosia sitten lähdettiin.

Ei kommentteja: