torstaina, huhtikuuta 08, 2010

Puheet ja teot ristiriidassa

Eilen käytiin eduskunnassa keskustelu valtion ensimmäisestä lisätalousarviosta tälle vuodelle. Hallitus on vihdoin saanut sen ulos ja korostaa kovaan ääneen sen olevan nuorisotyöttömyysbudjetti. Voihan se nimeltään olla vaikka sitäkin.

Harmi vaan, että porvarihallitus on herännyt tähänkin asiaan näin myöhään. Me teimme jo vuosi sitten välikysymyksen, jossa vaadittiin toimia nuorisotyöttömyyden kasvun pysäyttämiseksi. Tässä välikysymyksessä hallituksen toimimattomuudelle annettiin jälleen kerran kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja rkp:n edustajien tuki.

Vuoden odottelun jälkeen nuorten työttömyys on jatkanut kasvuaan niin, että tänä vuonna ennustetaan joka neljännen työhaluisen ja työkykyisen nuoren olevan työtä vailla. Tilanne on kestämätön ja hallitus vaan vetkuttelee. Porvaripuolueiden piirissä ei todellakaan käsitetä sitä, mitä merkitsee työttömyys.

Etenkin nuorelle, sillä voi olla koko elämän kannalta kohtalokkaita vaikutuksia. Niissä perheissä, joissa ennestäänkin on taloudellisesti tiukkaa, on mahdotonta auttaa työttömänä olevaa nuorta aikuista, vaikka halua olisi kuinka. Hallituspuolueiden ihmisille tämä tuntuu olevan vierasta, mikä toisaalta on ymmärrettävää, kun katsoo heidän edustajiensa sosioekonomista asemaa.

Nyt tehty budjetti ja puheet siitä eivät vastaa todellisuutta. Panostukset varsinaisen ongelman hoitoon ovat liian pienet. Nyt tarvittaisi oikeita konkreettisia toimia, kuten nuorten yhteiskuntatakuu, jonka ideana viime kaudella oli se, että yhteiskunnan toimin tarjottaisi jokaiselle nuorelle työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka.

Ei kommentteja: