keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

Maahanmuuttoa

Sain maanantaina viettää ajatuksia herättävän päivän seminaarissa Mikaelissa. Seminaarin järjestäjinä oli alueemme Ely ja aiheena Etelä-Savon elinvoimaisuus ja maahanmuuton mahdollisuudet. Seminaarin lopuksi olin yhtenä panelistina keskustelemassa aiheesta.

Aamupäivän ansiokkaat alustukset kertoivat mm. siitä, että Suomeen muuttaneilla on hyvin erilaiset taustat. Maahanmuuttajista puhutaan liian usein yhtenä ryhmänä, vaikka tietenkin tiedetään, että he ovat vähintäänkin yhtä sekalaista seurakuntaa kuin me kantasuomalaisetkin.

Kekustelussa menevät sujuvasti sekaisin niin pakolaiset kuin turvapaikanhakijatkin ja työn tai puolison perässä tänne tulleet ulkomaalaissyntyiset. Seminaarissa mukana olleiden maahanmuuttajien ja heidän kanssaan työtä tekevien ammattilaisten kokemuksille tulisikin meidän päättäjien laittaa enempi painoarvoa.

Mikkelin seudulla on tehty kuntien yhteinen maahanmuutto-ohjelma vuosiksi 2008-2015. Siinä meille on hyviä työkaluja siihen, kuinka ja kenen toimesta mihinkin haasteeseen/mahdollisuuteen tartutaan. Kuntien yhteistyöllä voimme saada tässäkin asiassa voimamme yhdistettyä ja kenties hoidettua Suomeen tulleiden ihmisten kotouttamisen nopeammin ja paremmin.

Ei kommentteja: