maanantaina, toukokuuta 24, 2010

Poliittisia henkilövalintoja

Kelan uusi pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk.) oli tänään aamu-tv:ssä onnellisena kertomassa näkemyksiään paitsi Kelan tulevaisuudesta niin myös valintaprosessista. Korostetusti hän painotti olevansa tasavallan presidentin valitsema ja hyväksi katsoma henkilö.

Asiallisestihan juttu on näin. Kelan pääjohtajan valitsevat Kelan valtuutetut, jonka esitystä valtioneuvosto tulee presidentille esittämään. Näin kävi siis nytkin. Kävi myös niin, että presidentti Halonen nimitti valtioneuvoston esittämän henkilön. Ei siinä sen suurempaa presidentillistä arviointia tapahtunut.

Olen pettynyt Hyssälään, jonka osaamista ja ammattitaitoa ministerinä olen myös arvostanut. Hän jos joku olisi voinut olla tapansa mukaan suora ja reilu ja olisi sanonut sen, että kyseessä on tietenkin poliittinen virkanimitys. Poliittiset virkanimitykset ovat paikallaan aina silloin, kun muutoinkin pätevyys ja kokemus ovat vertailukelpoisia toisten hakijoiden kanssa. Tässä tapauksessa varmasti näin on ollut.

Tasapuolisella tavalla jaetut korkeat virkapaikat eri puolueille eivät vaaranna demokratiaa eivätkä heikennä toimintaa. Toimiminen poliittisessa liikkeessä ei voi olla hakijaa huonontava tekijä. Hyssälän tapauksessa menettäjänä on eduskunta, sillä noiden kuusikymppisten kepulaisten joukossa Hyssälä on ollut piristävä poikkeus. Enkä tarkoita ainoastaan ulkoisesti.

Eri asia on se, kuinka alas virkakoneistossa ja organisaatiossa mennään poliittisten mandaattien mukaan. Esimerkiksi Etelä-Savon maakuntaliitossa on auki ns. kakkosmiehen paikka. Alunperin on ilmoitettu, että paikka kuuluu Kokoomukselle. Maakuntajohtaja on sosialidemokraatti ja kai koneistossa muutamia kepulaisiakin on, mutta en ihan varma ole siitä, että juuri Kokoomus on talon henkilökunnassa aliedustettuna.

Silmiinpistävää kuitenkin on se, kuinka 21 hakijan listalla suurimmalla osalla oli kytkös ko.puolueeseen. Etukäteen ilmoitettuna pätevyysvaatimuksen (kok) julistaminen aiheutti sen, että samoin kuin Kelan pääjohtajan paikassa, muiden puolueiden jäsenkirjan omaavat henkilöt ovat jättäneet kiinnostumatta paikasta. Valitaanko silloin paras mahdollinen...? Ainakin näiden hakijoiden joukossa liian monella suurin meriitti oli juuri kykypuolueen jäsenyys.

Ei kommentteja: