sunnuntaina, toukokuuta 16, 2010

Torielämää

Näinä helteisinä päivinä on ollut tuskaa pysytellä toipilaana sisätiloissa. Eilen uhmasin kohtaloa ja istuin Kirkkopuiston torikahvilassa hyvän tovin. Liikkeellä oli paljon ihmisiä ja valtaosa ihan oudon näköisiä eli kesämikkeliläisiä on jo tullut kaupunkiin.

Varsinainen torimme on tämän kesän pois pelistä siellä tehtävän torinaluspysäköinnin vuoksia. Tilapäinen tori Kirkkopuistossa on osoittautunut hyväksi ja viihtyisäksi paikaksi. Kiva oli eilenkin istuskella vehmaassa ja kauniissa puistossa hyväntuulisia ihmisiä katsellen.

Pari viikkoa sitten olimme kylmässä ja sateisessa säässä ns. oman kahviteltan kanssa tapaamassa kuntalaisia. Olemme Työväenyhdistyksen porukan kanssa olleet jo vuosia useita kertoja vuodessa samalla konseptilla liikkeellä ja ihmiset ovat löytäneet paikan kelistä riippumatta. Kansalaiset tarvitsevat matalan kynnyksen kohtaamisia kansanedustajansa kanssa ja näin he ovat mielellään tulleet ohimennessä kertomaan huolistaan tai kuulemaan eduskunnan kuulumisia.

Yksi torikahvilayrittäjistä on kuitenkin esittänyt närkästyksensä lähettämällä minulle sähköpostin ja moittimalla toimintaamme Länsi-Savon tekstiviestipalstalla. Hän kritisoi meidän vievän leivän kahvilayrittäjän suusta. Vastauksessani hänelle kerroin kuitenkin asian olevan vähän toisin. Meidän kahvitarjoilumme on sivutuote emmekä kilpaile asiakkaista kahviloiden kanssa. Pääpointti on siinä, että ihmiset saavat puhua ja purnata sekä myöskin saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Väitän lisäksi, että esim. viimeksi meidän torillaollessamme, moni kukka, kala tai rinkeli kävi kaupaksi juuri meidän kojun ansiosta. Kovinkaan montaa muuta ihmistä näet ei torilla tuona lauantaina käynyt, kuin ne muutamat sadat, jotka minua tulivat tapaamaan. Lohdutin kahvilayrittäjää myös sillä, että mahdumme varmasti jatkossakin kaikki samalle torille ja jokainen torille saapuva ihminen hyödyttää tasapuolisesti elävää toria entisestään.

Aiomme siis olla siellä jatkossakin. Ja aivan kuten paikallinen Länkkärimmekin eilen totesi, meillä ei ole pysyvää torikahvilaa niinkuin Kokoomuksella. Eikä meillä ole kauppakeskustakaan, niinkuin kollegalla (kok.) on. Joten kreikkalaisen (hyvän) mallin mukaan, me jatkamme demokratian toteuttamista kokoontumalla vapaiden miesten ja naisten kanssa kaupungin keskeisimmällä aukiolla puhuen politiikkaa.

Ei kommentteja: