maanantaina, toukokuuta 24, 2010

Suomalainen ammattikorkeakoulu

Aamulla oli koolla Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus. Hallitushan koostuu seitsemästä poliittisesti valitusta henkilöstä, joista kaksi Savonlinnasta, yksi Pieksämäeltä ja me neljä Mikkelistä. Puheenjohtajana toimii mikkeliläinen Jyrki Koivikko (kok.).

Olen aina silloin tällöin kipuillut hallituksemme päätöksentekomenettelyjen kanssa. Asioiden valmistelu ei aina ole vastannut omaa käsitystäni hyvästä valmisteluprosessista. Niin jouduin taas tänään toteamaan.

Asialistalla oli isoja asioita, mm. koulutusohjelmien lakkauttamisia ja joidenkin uudelleen aloittamisia. Kysyin, onko hallituksen kesken käyty laajamittaisia keskusteluja siitä, kuinka tulevaisuudessa opiskelijoita koulutetaan, mille aloille ja missä kaupungeissa?

Tällaista keskustelua ei toistenkaan mielestä ole käyty. Siitä huolimatta meidän piti väen vängällä tänään tehdä päätös, joka kantaa kauas tulevaisuuteen. En pidä tällaisesta poukkoilusta ja päättäjien selkä seinää vasten laittamisesta. Esitin, että käytäisiin ensin keskustelu ja päätökset tehtäisiin sen jälkeen. En saanut kannatusta esitykselleni. Päätös tehtiin tänään joidenkin ennakkoon sopimalla tavalla.

Jäin miettimään, onko tämä "kunnallisen osakeyhtiön" tapaa toimia, missä on se kuuluisa omistajaohjaus? Ainakaan tässä ammattikorkeakoulun hallituksessa sitä ei ole ollut. Voi olla, että olen itse oppinut toisenlaiset toimintatavat ja että ne eivät sitten tällaiseen osakeyhtiömuotoiseen hallitukseen sovi. Mene ja tiedä.

Kokonaan toinen asia oli se, että tekemämme fuusion jälkeen (Kymen Amk:n kanssa) perustetaan uusi ammattikorkeakoulu, jonka nimeksi on päätetty Suomalainen Ammattikorkeakoulu Oy. Tämä Oy ottaa hoitaakseen joitakin tehtäviä ja nyt ihan hirvittää, mitähän ne sitten mahtavat olla...

Muutoin tuo nimitys "Suomalainen Amk" herätti minussa heti negatiivisia väristyksiä ja ihmettelinkin miksei samantien Isänmaallinen AMK tai Mannerheim AMK tai jotakin muuta yhtä ylevää. Voi toki olla, että asenteellinen mielleyhtymä johtuu pelkästään siitä, kun olen viime yönä lukenut Kjell Westön kirjaa viime vuosisadan ensimmäisistä vuosikymmenistä ja herkistyminen siitä on taas laittanut kuupan sekaisin punaisista ja valkoisista:)

Ei kommentteja: