Sivistysvaliokunnassa jouduttiin perjantaina ottamaan kovat keinot käyttöön. Valiokunta on pähkäillyt monta viikkoa ns. SORA-lain kanssa. Lain keskeinen sisältö liittyy siihen, kuinka ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien opinto-oikeutta voitaisiin rajoittaa silloin, kun on epäilys siitä ettei opiskelija olekaan henkisesti sopiva alalle.
Lain valmistelu on saanut alkunsa siitä, kun on paljastunut joidenkin terveydenhuoltoalalla toimivien alan ammattilaisten syyllistyneen työtehtävissään hirmutekoihin. Tarkoitus siis on mitä kannatettavin ja yritys hyvä.
Käytännössä tätä sivistysvaliokunnalle tuotua lakiesitystä vaan vaivaa sen sekavuus ja tulkinnanvaraisuus. Räikeimpänä kohtana on vaatimus siitä, että mikäli opiskelija on rikoksesta EPÄILTY, hänet voitaisiin ottaa ns. kurinpitotoimien kohteiksi eli erottaa määräaikaisesti. Ongelmana on nyt siis se, että eihän pelkkä epäily vielä tee kenestäkään syyllistä.
Hallituspuolueiden kansanedustajat valiokunnassa haluavat jostain syystä viedä tulkinnanvaraisen ja sekavan lakiesityksen tällaisenaan läpi aivan väkisin ja siksi valiokunnassa nähtiinkin perjantaina kummallinen näytelmä.
Me esitimme asian käsittelyn siirtämistä seuraavaan kokoukseen eli ensi tiistaille. Valiokunnan pj Vahasalo (kok) totesi, että asian käsittely keskeytetään ja siirretään seuraavaan kokoukseen, joka pidetään 10 minuutin päästä. Näin tehtiinkin ja sen tavoitteena siis oli saada asian ratkaiseva käsittely runtattua läpi hallituspuolueiden edustajien voimin jo perjantaina.
Oppositio piti palaveriaan käytävässä sillä aikaa, kun hallituspuolueen ihmiset hälyttivät varajäseniään paikalle saadakseen päätösvallan. Varajäsenten saavuttua, menimme me sisään, jolloin pääsimme osaksi keskustelua. Keskustelun aloittikin oppositiorintamamme johtaja Arhinmäki (vas), joka ehti pitää 35 minuutin mittaisen puheenvuoron ennenkuin hallituspuolueiden porukat väsyivät ja poistuivat paikalta päätösvallan kanssa. Valiokunnan kokous lopetettiin ja asian käsittely jatkuu tiistaina. Samoin Arhinmäen puheenvuoro:)
Emme tule hyväksymään lakiesityksen läpirunttausta tällaisenaan ja siihen meille antaa nyt mahdollisuuden näiden valtiopäivien päättyminen. Muutosten tekeminen esityksen sisältöön ei ole sopinut hallituspuolueiden edustajille ja me emme voi hyväksyä tällaista lakia. Pattitilanne, jossa siis aika on meidän ja opiskelijoiden puolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti