sunnuntaina, toukokuuta 17, 2009

Helsinki-puolue

Vihreät valitsivat itselleen uuden puheenjohtajan. Nuorennusleikkaus tehtiin nyt siis tässäkin puolueessa. Harmittavaa sinänsä se, että puheenjohtajaksi ei ollut tungosta ja että valinta oli etukäteen selvä.

Uusi puheenjohtaja Sinnemäki joutuu nyt linjaamaan monta asiaa oman näkemyksensä mukaisesti. Väistyvä puheenjohtaja Cronberg hehkutti eilen tv:ssä omaa kauttaan ja uhkui tyytyväisyyttä siitä, että "istumme hallituksessa". Siltä se tosiaan on tuntunutkin; vihreät nimenomaan istuvat hallituksessa.

Hallitukseen tulee nyt pian uusi ministeri, kun puheenjohtaja Sinnemäki ottaa paikkansa työministerinä. Paikka on haastava, etenkin nyt, kun työttömyys on räjähtämässä käsiin ja hallitus ummistaa siltäkin asialta silmänsä. Haastavaksi homman Sinnemäelle tekee tietenkin se, että hänen oma työhistoriansa on vähintäänkin erikoinen ja mielestäni varsin vaatimaton.

Toisaalta, tälle hallitukselle on jotenkin tyypillistä se, että ministerin paikat jaetaan jollain muulla, kuin asiaosaamisen perusteella. Olisi joskus ihan kiva nähdä esimerkiksi opetusministerinä opettajataustainen edustaja, sisäministerinä näihin asioihin profiloitunut henkilö, puolustusministerinä esim sotilaallisen koulutuksen saanut henkilö jne. Tällaisia kansanedustajia on kaikissa suurimmissa ryhmissä eli valinnan varaa olisi kyllä, jos vain olisi ymmärrystä.

Helsinki-puolue sai jälleen yhden merkin lisää. Tällä kaudella on ollut selvästi nähtävissä se, kuinka helsinkiläiset (ja osin uusmaalaiset) edustajat kyykyttävät muuta Suomea. Yhden ministeriön johtopaikan antaminen helsinkiläiselle vahvistaa kyykyttämisen mahdollisuuksia ja se ei ole ollenkaan hyvä asia. Toivottavasti Anni Sinnemäki lunastaa paikkansa myös maakuntien ihmisten mielissä.

Ei kommentteja: