sunnuntaina, toukokuuta 17, 2009

Persujen logiikkaa

Tiistaina eduskunnassa käytiin viimeiset keskustelut samaa sukupuolta olevien, parisuhteensa rekisteröineen vanhempien oikeudesta keskinäiseen adoptioon. Keskustelu ei todellakaan päättynyt tai pysähtynyt täysistuntosaliin, vaan on jatkunut eri muodoissaan pitkin viikkoa.

Asiaa on käsitelty salissa aikaisemminkin ja sen perusteella toisen käsittelyn keskustelusta oli odotettavissa irvokasta. Rimanalituksesta tällä kertaa huolehti perussuomalaisten Pentti Oinonen, mutta ikävä kyllä, hän ei ole ajatuksiensa kanssa yksin.

Kansanedustajilla on laaja mielipiteen- ja sananvapaus istuntosalissa ja se on hyvä asia. Jokaisen edustajan omassa harkinnassa on tietenkin se, kuinka tätäkin oikeutta käyttää. Meitä edustajia on 200 erilaista ja jokaisella on ollut omat kannattajansa. Niin myös Pentti Oinosella.

Salissa pidetään puheenvuoroja satoja viikossa eikä ole mitenkään tavatonta, että puhujat puhuvat käsiteltävän asian vierestä, provosoiden taikka ainoastaan huomiota tavoitellen, niin kuin Oinonen nyt. Harvinaista on kuitenkin se, että omassa puheenvuorossaan haluaa tarkoituksella loukata ihmisiä ja toisaalta sotkea käsiteltävänä olevaa asiaa siten, että tärkeästä lakimuutoksesta ei puhuta, vaan mielenkiinto keskittyy ala-arvoiseen retoriikkaan. Tämän on Perus-Pena tehnyt toki ennenkin (ministeri Thorsin loukkaaminen).

Tiedotusvälineet ovat seuranneet mielenkiinnolla lain etenemistä. Laista äänestettiin perjantaina ja lehdet ym. uutisoivat "poikkeuksellisen monen edustajan olleen poissa äänestyksestä". Näin varmasti olikin, mutta luulen, että suurimmalla osalla oli poissaoloon syynä joko työhön liittyvä matka, sairaus tai muu este.

Varmasti jotkut kokivat asian niin kovin vaikeaksi, että tarkoituksella olivat äänestyksestä poissa, mutta luulen, että suurimmalle osalle meistä asia oli ihan selvä. Itse olin perjantaina estynyt sairauden vuoksi olemasta paikalla. Perussuomalaisten taktiikka oli vähän toisenlainen; satuin olemaan kuulolla, kun he sitä eräänä päivänä salissa hioivat ja en ihan heidän logiikkaansa ymmärtänyt. Ehkä se on vain hyvä merkki:)

Ei kommentteja: