perjantaina, syyskuuta 04, 2009

Audi-mies

Viime päivinä on mediassa käyty kummallista keskustelua. Jopa Ylen pääuutislähetys nosti aiheen ykkösuutisekseen. Maan tasa-arvoministeri kommentoi asiaa. Kysymys oli siis Audi-miehen antamasta haastattelusta naistenlehteen.

Itse en ole haastattelua lukenut, ainoastaan ne lainaukset, joita muissa lehdissä on ollut. Ihan en ole perillä siitäkään, miksi tällainen haastattelu on tehty ja kuka tämä mies oikein on.

Naiset käyvät kai hurjana ja tapasin tänäänkin muutaman, joiden mielestä miehen ero oli ainoa oikea johtopäätös ja puheet törkeitä. Olen näköjään vähän eri puusta veistetty, sillä minusta tämä kohu on kaikkinensa ylimitoitettu.

Olenkin sanonut ääneen sen, että Audi-miehen kommenteissa ei minulle ollut mitään yllätyksellistä. Suurin osa tuttavapiiriini kuuluvista miehistä myöntää ajattelevansa osittain noin, mutta he eivät ole joutuneet minkään lehden haastatteluun höpöjä ajatuksiaan esittelemään ja se onkin heidän onnensa.

Monet meistä naisista sietää kaikenlaista sovinismia omassa kodissaan tai ystäväpiiriltään, eikä se ole minustakaan maailman hirvein asia. Paljon hurjempia juttuja tapahtuu niissä näennäisen kultivoituneissa ja seesteisissä kodeissa, joissa miehet eivät ääneen ajatuksiaan lausu. Näissä kodeissa puhuvat muut keinot ja näihin tapauksiin soisi naisasianaisten ja tasa-arvoministerin kiinnittävän useammin huomiota.

Kokonaan eri asia on työyhteisö. Esimiesasemassa oleva henkilö ei tietenkään voi esittää kumpaakaan sukupuolta syrjiviä tai halventavia lausuntoja kenestäkään edes huumorimielessä. Audi-miehen tuomitseminen ei mielestäni ole maan hallituksen jäsenen tehtävä, vaan kyseinen yksityinen yritys voi hoitaa asian omalla tavallaan. Tämä vaan osoittaa sen, että meidän hallituksen ministerit eivät kai kukaan enää tiedä, mitä heidän rooteliinsa kuuluu.

Olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka väittävät, että samanlaista kohua ei syntyisi naisen puheista. Eikä ole syntynyt. Itsekin käytän surutta varsin värikkäitä ilmaisuja miehistä ja stereotypiani tietyistä miestyypeistä ovat todella jämähtäneitä. Kertooko tämä ilmiö enemmän meidän naisten huumorintajuttomuudesta vai miesten yksinkertaisuudesta, mene ja tiedä.

Ei kommentteja: