maanantaina, syyskuuta 14, 2009

Erilaisia asiantuntijoita

Olin lauantaina myös Savonlinnan sd. kunnallisjärjestön järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Paikalla oli aurinkoisesta syyssäästä huolimatta hyvä ja aktiivinen joukko. Kävimme keskustelua valtion ja kuntien suhteesta, perusopetuksesta, vanhustenhuollosta, valtionyhtiöiden myymisestä jne.

Tilaisuudessa oli läsnä myös ex- kansanedustaja, nykyinen Savonlinnan kaupunginvaltuuston pj, Jouni Backman. Aiemmin viikolla hän oli ottanut lehdissä kantaa siihen, että ns. Hetemäen työryhmän verouudistukset ovat pääasiassa SDP:n linjojen mukaisia. En tiedä SDP:n linjauksista, sillä ne julkistetaan vasta myöhemmin, mutta ainakaan minun linjauksien mukaisia ne eivät ole.

Omassa tiedotteessani Länsi-ja Itä-Savoon kerroin olevani Jounin kanssa eri linjoilla. Julkaistujen tekstien jälkeen sain paljon palautetta siitä, että onkohan viisasta olla Jounin kanssa eri mieltä. Tiedostan toki "vaaran", mutta olen tottunut sanomaan mielipiteeni ääneen ja toisekseen, olen vastuussa 6700 eteläsavolaiselle äänestäjälle. Itse asia nousi esiin myös lauantain keskusteluissa.

Hetemäen esityksessä on kohta, jota en voi milloinkaan enkä millään perusteilla hyväksyä. Asuntovelallisten oikeutta vähentää korot verotuksessa kaavaillaan poistettavaksi. Olemme puolueena olleet aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että pieni-ja keskituloisillakin perheillä olisi mahdollisuus hankkia elämänsä aikana omistusasunto sen sijaan, että maksaa kallista vuokraa jollekin toiselle. Verovähennysoikeus on ollut monelle perheelle kannuste oman asunnon hankkimiseen ja oikeasti myös kireää taloutta konkreettisesti helpottava asia.

Puolueen veroasiantuntijaksi tituleerattu Jouni perusteli asiaa lauantaina hyvin. Hänen näkökulmastaan pienituloisia autetaan parhaiten muilla tukitoimilla ja että omistusasunnon hankkineet eivät ole kaikista huonoimmassa asemassa olevia. Itse en ole koskaan väittänyt olevanikaan veroasiantuntija, mutta elämän asiantuntija kylläkin olen.

Ennen eduskuntaan valintaa olin ehtinyt olla yli 20 vuotta erilaisissa pätkä- ja silpputöissä ja aina opiskelujen ohella. Maisterintutkintoni olen rahoittanut opintolainalla. Omistusasuntoa olen maksanut naimisissa ollessani ja nyttemmin aloittanut sen maksamisen aivan yksin lähes alusta. Olen elänyt erinäisiä jaksoja köyhyysrajan ( 1000 e) alapuolella, joten tiedän mitä tarkoittaa se, kun rahat ovat loppu. Toimeentulokriteerit olisin varmasti täyttänyt useasti, mutta oma turvaverkkoni on ollut tiukka, enkä ole sosiaaliluukulle joutunut menemään.

Kaltaisiani on paljon. Aina elämä ei mene niinkuin käsikirjoituksessa lukee. Tulee työttömyysjaksoja, avioeroja, sairastumisia, yllättäviä menoeriä ja näistä kaikista on selvittävä. Tiedetään, että kaikki nuo edellä luettelemani asiat hankaloittavat ihmisten elämää eniten juuri silloin, kun menot ovat asunto-ja opintolainojen vuoksi suurimmillaan eli n. 30 ikävuodesta eteenpäin. Asuntolainan korkovähennysoikeus on keino helpottaa monen perheen taloutta eikä sitä tule poistaa, piste.

Ei kommentteja: