keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

Budjettipuheita

Kaksi päivää on nyt eduskunnassa puhuttu valtion ensi vuoden talousarviosta. Puheet jatkuvat vielä ainakin huomisen. Päälinjaus on ollut se, että hallituspuolueiden edustajat käyvät kilvan kehumassa tehtyjä linjauksia ja budjettiesitystä.

Opposition ihmiset eivät ole budjettin suurimpiin linjauksiin ollenkaan tyytyväisiä. Kuntatalous jää liian pienelle huomiolle ja vaikeassa tilanteessa olevat kunnat joutuvat paitsi nostamaan veroprosenttejaan niin myös karsimaan kuntalaisten palveluita.

Työllisyydenhoitoon ei ole varattu riittävästi rahaa. Työttömyyden arvioidaan kasvavan vielä ensi vuonnakin ja kaikki toimenpiteet nuorisotyöttömyyden nitistämiseksi olisi nyt otettava käyttöön. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret on saatava kiinni, mutta ilman rahaa sekään ei onnistu.

Oma puheenvuoroni on joko tänä iltana myöhään tai sitten huomenna. Pidimme sivistysvaliokunnan sd-ryhmän kanssa pienen keskustelutilaisuuden eduskunnan kansalaisinfossa. Aiheena oli kovin ajankohtainen perusopetuksen uudistaminen erityisopetuksen osalta. Asiaa ryhdytään käsittelemään valiokunnassa pian ja esityksen valmistelun ongelmakohdat ovat nyt jo kovin irvokkaat.

Voi kun hallituspuolueiden ihmiset tulisivat julkisesti tukemaan esityksen muutostarpeita. Varmasti suurin osa heistä ne muutoskohdat kyllä tunnustaa, mutta uskollisuus hallitusta kohtaan voi jälleen olla suurempi.

Ei kommentteja: