keskiviikkona, syyskuuta 09, 2009

Hallintoneuvostot

Näin istuntokauden alettua, puhemies Niinistö on taas lausunut kommenttejaan liittyen eduskuntaan. Hänen arvionsa hallituksen talouspoliittisesta linjasta on helppo allekirjoittaa. Muutoin en tiedä, uskaltaako Niinistön lausumia paljon kommentoida, sillä kuulin eilen olleeni mainittuna jossakin verkkolehdessä, kun arvostelin kesällä hänen lausumiaan edustajien Lapin-matkoista.

Hallintoneuvostojen tilanteesta, olen kylläkin samaa mieltä Niinistön kanssa. Nämä mystiset hallintoneuvostopaikat jaetaan heti vaalien jälkeen kansanedustajien kesken ja muistan viimeksi ihmetelleeni sitä, kuinka veristä taistelua näistä paikoista käydään. Jokaisella ryhmällä on tietty kiintiö esim. Ylen, Alkon, Patrian jne kaltaisissa hallintoneuvostoissa ja paikat jaetaan ryhmän sisäisellä logiikalla.

Muutaman kollegan kertomuksia hallintoneuvostojen työskentelystä kuunneltuani, olen valmis yhtymään Niinistön arviointiin siinäkin, että kansanedustajien rooli on lähinnä johtoa myötäilevä. En tiedä hallintoneuvostojen palkkiosäännöksistä, mutta huhut kertovat, että kokouksista maksetaan hyvin. Sitä en ollenkaan kritisoi, mikäli asioihin on voitu kunnolla perehtyä ja myös kokouksiin täydellä teholla osallistua.

Kansanedustajan työn kanssa kaikkien muiden hommien hoitaminen on vaan varsin mutkikasta. Vastuu hallintoneuvostoissa on suuri ja siellä mukanaolijoiden tulisi olla todella hyvin perillä yhtiön asioista. Mielestäni olisi viisasta, että nykymuotoiset hallintoneuvostot purettaisiin ja tehtävät ohjattaisi eduskunnan tarkastusvaliokunnalle, kuten kai Niinistö ehdotti.

Ei kommentteja: