sunnuntaina, syyskuuta 20, 2009

Nova News

Viime viikon kuluessa saimme jälleen seurata vaalirahoituskuvioiden uusia jaksoja. Aihe kyllästyttää jo varmasti kaikkia muita, paitsi tiedotusvälineitä. Uusimpana kummallisena tapauksena reposteltiin kollega Marja Tiuran (kok.) vaiheita.

Kieltämättä kaikki selvitetyt asiat tuntuvat erikoisilta. En tunne kollega Tiuraa mitenkään, joten en voi (enkä halua) ottaa kantaa hänen motiiveihinsa tai vastaanotetun rahan hintaan. Päivänselvää kuitenkin on, että jokaisella lahjoittajalla on ollut tarve saada rahalle vastine. Niin yksityisillä muilla lahjoittajilla, yrityksillä, ay-liikkeellä kuin työväenyhdistyksilläkin.

Äskeisessä Arto Nybergin ohjelmassa oli haastateltavana Novan Arto Merisalo. Viikot vankilassa olivat tehneet hyvää, Merisalo oli ehtinyt pohtia menneitä oikein kunnolla. Olisi ollut suotavaa, että pohdiskelua olisi harjoitettu vähän myös matkan varrella. Etelä-Savon vaalipiirissä oli KMS-rahaa annettu kahdelle kepulaiselle, jotka eivät kuitenkaan tulleet valituiksi. Paikallislehden mukaan 5000 euroa käteisenä oli vaihtanut omistajaa Mikkelin torilla! Harkintaa olisi pitänyt olla jollakin muullakin kuin rahan tarjoajalla.

Eilisestä Ykkösaamun haastattelusta oli uutiskynnyksen ylittänyt ainoastaan Jutta Urpilaisen arvio siitä, että Novan rahoilla on ollut merkitystä porvarihallituksen syntyyn. Ihmeellistä, sillä saman kertoi tavoitteekseen myös Merisalo jo monta viikkoa sitten ja kertoi myös olleensa tuloksesta tyytyväinen. Tämän hän toisti myös äsken tv:ssä. Urpilaisen haastattelu sisälsi monta mielestäni todellista kannanottoa, harmi ettei näitä haluttu uutislähetyksiin nostaa.

Parasta antia viime viikon vaalirahakommentoinnissa oli presidentti Halosen yhtyminen niihin arvioihin, joissa todetaan, että äänestäjillä tulisi olla ENNEN vaaleja tieto siitä, kuka ehdokkaan vaalikuluista huolehtii. Omana kokemuksena voin todeta, että eteläsavolaiset äänestäjät tiesivät oman vaalirahoitukseni ennen vaaleja ja antoivat sille hyväksyntänsä vaalipiirin suurimman äänipotin muodossa. Suosittelen avoimuutta tässäkin asiassa.

Ei kommentteja: