torstaina, syyskuuta 10, 2009

Viidestoista yö

Juice Leskisen kappale Viidestoista yö soi komeasti viikko sitten, kun kollega Tuomiojan kanssa saavuimme Juankosken työttömien toimintajärjestön tiloissa pidettyyn keskustelutilaisuuteen. Nämä pienten pohjoissavolaisten kuntien järjestämät tilaisuudet olivat osa meidän ryhmän jalkautumista kesäkokouksissa.

Huolet Juankoskella ja naapurikunnassa Kaavilla olivat kovin tuttuja. Käsinkosketeltavaa oli se ihmisten huoli työttömyydestä ja ihmisten pärjäämisestä näinä vaikeina aikoina. Keskusteluissa poliittisten luottamushenkilöiden kanssa, harmittamaan jäi tieto siitä, että edellisellä kaudella hyvin alkanut kuntien välinen yhteistyö on uuden valtuuston myötä pysähtynyt.

Tietynlainen uusi kulttuuri on tullut myös Mikkelin kaupunginvaltuustoon. Viime maanantain kokouksessa olimme jälleen siinä tilanteessa, että vuosia valmisteltuja asioita esitettiin edelleen pöydälle pantavaksi ja uudelleen valmisteluun. On valitettavaa, että lähes vuoden toiminut valtuusto ei vieläkään koe olevansa asioissa tarpeeksi sisällä pystyäkseen tekemään päätöksiä.

Omassa puheenvuorossani harmittelin tilannetta ja otin osan syystä myös valtuuston puheenjohtajiston niskoille. Emme näköjään ole tarpeeksi kaupunginhallitusryhmien kanssa onnistuneet siirtämään tietoa valtuustoryhmille, jotta luottamus valmisteluun ja asioiden oikeaan tilaan riittäisi päätöksentekoon.

Itse asioista tietenkin voi vallita erimielisyys ja sen takia esimerkiksi äänestykset ovat tarpeen, mutta jos jatkuvasti kyseenalaistetaan valmistelu ja päätöksentekoprosessi hidastuu ainoastaan omien valmiuksien puuttuessa, eivät asiat etene ikinä. On hirvittävää seurata, kun vuosien määrätietoisen työn jälkeen olemme saaneet kaupunkiin ihan uudenlaisen tekemisen meiningin, niin nyt luottamushenkilöt ottavat kehityksen jarruttajan roolin.

Olemmekin järjestämässä valtuustolle seminaaria, jossa toivon mukaan voitaisi keskustella myös toimintatavoista ja marssijärjestyksestä. Uskon edelleen, että jokaisen valtuutetun ja lautakunnan jäsenen vilpitön tarkoitus on toimia kuntalaisten parhaaksi. Menettelytavoissa on vaan nyt pientä sekavuutta.

Ei kommentteja: