torstaina, tammikuuta 04, 2007

Alavireisiä uutisia

Viime päivien uutiset eivät ole olleet etelä-savolaisittain kovin mieltä ylentäviä. Pari päivää sitten Länsi-Savossa kerrottiin alueen väestön vähenemisestä odotettua nopeammin. Tämän päivän lehdessä puolestaan uutisoitiin mikkeliläisen Fibrocom Oy:n hakeutumisesta yrityssaneeraukseen ja Pieksämäen lomauttavan henkilöstöään.

Nämä kerrotut asiat liittyvät kaikki toisiinsa. Meillä täällä Etelä-Savossa on nyt edessä kohtalon vuodet. Alueen väki vähenee ja jäljelle jäävät vanhenevat. Eli työikäisten ja veronmaksukykyisten osuus pienenee. Julkisten palveluiden tarve ei kuitenkaan vähene. Tässäpä yhtälöä kerrakseen!

On turha ihmetellä, miksei näille seuduille haluta muuttaa. Meistä, jotka täällä asumme, täällä on niin upeaa ja mahtavaa ettei paremmasta väliä. Olen varma siitä, että ruuhka-Suomesta haluttaisiin muuttaa tänne milloin vaan, mikäli elämisen perusedellytykset täyttyisivät.

Julkisen sektorin tarjoamien laadukkaiden palvelujen perässä ei kukaan yksin voi muuttopäätöstään tehdä, vaan ihmisellä täytyy olla tae toimeentulosta. Valtion muutamien tänne siirtyneiden työpaikkojen varaan emme voi kehitystä laskea. Emmehän kuitenkaan kaikki voi olla töissä kunnalla tai valtiolla. Tarvitsemme OIKEITA työpaikkoja ja niitä saadaan ainoastaan yritystoiminnan kautta. Näiden työpaikkojen perässä saamme tänne pysyviä asukkaita.

Yritys asettuu sinne, missä sen on hyvä ja kannattava olla. Täällä olisi tarjolla yritysmyönteisiä kuntia elinkeinoasiamiehineen, jotka voisivat järjestää tontteja ja toimitiloja nopeallakin varoitusajalla. Ainut, mikä mättää, on epäsuotuisa maantieteellinen sijaintimme. Hyvä logistinen sijoittuminen ja nopeat yhteydet muualle (esim.satamiin) ovat useimmille yrityksille kullanarvoisia asioita ja mietittäessä yrityksen tulevaa kotipaikkaa, näillä seikoilla on merkitystä.

Tie- ja rataverkoston parantaminen ei siis ole mikään vähäpätöinen asia. Mikäli asiaa ei saada nopeasti korjattua (mm. viitostie ja tie Lappeenranta-Jyväskylä), saattaa se koitua meidän maakuntamme kohtaloksi. Tiedän, että asioihin on yritetty vaikuttaa, mutta jotenkin ponnettomalta touhu nyt vaan näyttää.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että ensi vaalikaudella on Etelä-Savon vuoro saada ministerinposti. Ministeri, joka ymmärtää ja pystyy vaikuttamaan asioihin (myös oman sektorin ulkopuolisiin) silloin kun sen aika on, ja joka pystyy myös pitämään oman maakunnan puolia hallituksen sisäisissä väännöissä. Kun katselee alueita, joista ministerit tälläkin hetkellä ovat, on hyöty omalle maakunnalle kiistaton.

Ei kommentteja: